Türkiye’de 2 sene önce faizlerin düşürülmesi kararıyla dövizde yaşanan patlama enerji ve ithal hammadde fiyatlarındaki yükselişi beraberinde getirdi. Enerji ve hammadde fiyatlarının arması hem üretim hem nakliye giderlerini arttırırken kaçınılmaz bir enflasyon doğurdu. Enflasyonun bu denli yüksek seyrettiği dönemlerde hem nakit ihtiyacı olan kişiler hem de Türk Lirası cinsi borçlanmaktan korkmayan vatandaşlar kredi çekmeye yöneldi.

2023 kredi notu düşük kişilere kredi veren bankalar

Bankaların kredi notu şartları birçok vatandaşın kredi çekmesine engel oluyor. Bu durum kredi notu yüksek olmayan müşterilerine de kredi kullandıran bankaları ön plana çıkartmış durumda. O bankaların listesi;

NKolay (Aktif Bank)

Enpara

QNB Finansbank

Akbank

Türkiye İş Bankası

Anadolubank

Alternatif Bank

ING Bank

Kredi notu nedir?

Credit Score da denilen kredi notu, geçmiş dönemdeki kredi ve kredi kartı kullanma alışkanlıklarınız incelenerek oluşturulan bir nottur. Düzenli ve gecikmeyen ödemeler kredi notunuzu yükseltirken, ödemelerinizi aksatmanız ve geciktirmeniz kredi notunuza negatif yansıyacaktır. Kredi notunun düşük olması bankalar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından kredibilitenizi düşürür. Kredi kullanmanız zorlaşır ya da riskli müşteri olduğunuz için daha yüksek faizli krediler verilmesine sebep olur. Kredi notu genellikle 0 ile 1900 arasında bir sayı olup bankalar ve finansal kuruluşlar açısından güvenirliğinizi gösterir.

Kredi notu nasıl yükseltilir?

Kredi notunu yükseltmek isteyen kişiler için her ay düzenli olarak yapılması gereken ve oldukça basit formüller mevcut. Bu adımları takip ederek çok kısa sürede kredi notunuzu yükseltebilir, avantajlı finansal araçları rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kredi raporunuzu inceleyin

Her şey durumu gerçekçi şekilde tespit etmenizle başlar. Kendi kredi raporunuzu inceleyin ve finansal durumunuzu hiçbir noktayı atlamadan masaya yatırın. Raporda eğer hata mevcutsa bunu düzelttirmekle işe başlayabilirsiniz.

Ödemelerinizi düzenleyin

Kredi notunu arttırmanın en kolay yolu düzenli, yeterli ve zamanında ödemeler yapmaktır. Bu alışkanlık hayatınız boyunca kredi notunuzun yüksek olmasını sağlayacak en önemli davranıştır. Size kredi verecek kuruluşlar açısından güvenli biri olarak değerlendirilirsiniz.

Kredi kartlarınızı aktif kullanın

Kredi kartlarını kapatmak genellikle kredi notunuza negatif yansır. Kredi kartlarınızın ve kredi hesaplarınızın açık olması kesinlikle kredi notunuzu yükseltir. Belli aralıklarla kart ve hesaplarınızı kullanmalısınız.