Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıklamalarıyla gündemden düşmüyor. Şehirler arası taşınmak zorunda kalan öğretmenler için hesaplamalar yaptık. Durumlar vahim! İşte rotasyonun ekonomik açıdan zararları…

Öğretmenin Taşınma Maliyeti 100 Bin TL

Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu toplantılar sonucu yapılan açıklamalar ses getirmeye devam ediyor. Bu seferde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in uzun süreli aynı yerde çalışan öğretmenlerin farklı şehirlere atanma ihtimaline dayalı rotasyon fikri öğretmenleri kızdırdı. Bu tarz sonunu düşünmeden yapılan açıklamalar öğretmenleri yıpratıyor. Bizde bir öğretmenin şehir dışına atandığı taktirde ne kadar harcama yaptığını hesapladık.

Herhangi bir yerden rotasyon sonucu başka okula giden bir öğretmenin taşınma maliyeti şöyle;

(Yazılan ücretler ortalama ücretlerdir)

  • Nakliye 20 Bin TL
  • Ev Kirası 15 Bin TL
  • Depozito 15 Bin TL
  • Emlakçı Ücreti 15 Bin TL
  • Eve ilk taşınılırken temel ihtiyaçların ve eksiklerin giderilmesi 10 Bin TL
  • Perde gibi bazı uymayan eşyalarında yenilenmesini düşünürsek günümüzde onların ücretleri de 30 Bin TL

En basit haliyle ele aldığımızda bir öğretmenin farklı şehre taşındığında maaşının 3 4 katı masraf ortaya çıkıyor.

"Keyfi Rotasyon Fikri" Öğretmenin Ekonomisini Bozuyor

Normal atamalarında bile zorlanan öğretmenler birde İstanbul İzmir Ankara gibi büyük illere gittiğinde çok daha fazla zorlanıyorlar. Haliyle bu atamalar dışında siyasilerin sonunu düşünmeden attıkları rotasyon fikri de öğretmenleri daha çok zora sokuyor.  Ekonomik açıdan zorluk yaşayan öğretmenler de bu durum sonrası gündem oldu. Birde rotasyon gibi keyfi nedenlerle bu eziyeti yaşatacak bakanlığın bu fikri hayata geçirmeden önce tekrar düşünüp mantıklı karara varmasını bekliyoruz.