İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener son zamanlarda gerek ittifak gerek muhalefet ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarla adından söz ettiriyordu. Yerel seçimlere İYİ Parti’nin tek başına gireceğini açıklayan Genel Başkan Meral Akşener, İYİ Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayını açıkladı. Akşener açıklamasında "Ümit Özlale kardeşimin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığını ve inşallah belediye başkanı olacağını ilan ediyorum" ifadelerini kullandı. Peki, Ümit Özlale kimdir? Nereli, ne iş yapıyor?

Ümit Özlale Kimdir?

Almanya doğumlu Türk ekonomist, akademisyen ve İYİ Parti'nin İzmir milletvekili Ümit Özlale'nin hayatına ve kariyerine dair bilinmeyenler neler?

Ümit Özlale, 28 Nisan 1972 tarihinde Almanya'nın Holzheim kentinde, Girit Türkü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Özlale'nin eğitim hayatı, lise yıllarında İzmir Fen Lisesi'yle başlamış, üniversite eğitimini ise Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde sürdürmüştür.

Ümit Özlale'nin Eğitim Hayatı

Özlale, ortaokul eğitimini Bornova Anadolu Lisesi'nde tamamlamış, ardından İzmir Fen Lisesi'nde lise eğitimine devam etmiştir. Üniversite hayatına 1995 yılında ODTÜ İktisat Bölümünde başlamış, yüksek lisans ve doktora eğitimini ABD'nin prestijli üniversitelerinden Boston College'da tamamlamıştır.

Ümit Özlale'nin Akademik Kariyeri

2001 yılında Bilkent Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak göreve başlayan Özlale, kariyerine burada devam etmiş ve 2011 yılında profesör unvanını almıştır. Farklı üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yapan Özlale, Özyeğin Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanlığı görevini de üstlenmiştir.

"Hâlihazırda Harvard Summer School'da Kalkınma Ekonomisi dersleri vermektedir."

Özlale aynı zamanda, 2015 yılında akademisyenler tarafından kurulan SEAL danışmanlık şirketinin de kurucu ortaklarından biridir.

Ümit Özlale'nin Bürokrasi ve Siyasi Kariyeri

Ekonomik Araştırmalar ve Para Politikası Genel Müdürlüğünde danışman olarak görev yapan Özlale, Maliye Bakanlığı ve Dünya Bankası ile çeşitli projelerde de yer almıştır. 2020 yılında İYİ Parti'ye katılarak siyasi kariyerine başlamış, İYİ Parti'de Kalkınma Politikaları Başkanı olarak önemli bir görevi üstlenmiştir. 2023 genel seçimlerinde İzmir milletvekili olarak meclise girmiştir.

"6 Eylül 2023'te İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2024 yerel seçimleri için İzmir büyükşehir belediye başkan adayının Özlale olduğunu açıkladı."