Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde bir belde olan Atça kasabasına ilgi her geçen gün artıyor. Kalemle çizilmiş gibi duran mimarisiyle göz kamaştıran beldeye Paris’in Şanzelize Meydanından esinlenerek tasarlanması sebebiyle Türkiye’nin Paris’i olarak adlandırılıyor.

Kurtuluş Savaşı döneminde Yunan işgali altında büyük yangınlar sebebiyle harabeye dönen Atça Beldesi, kurtuluş ile birlikte Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat talimatı ile planlı kentsel dönüşümler arasında yer aldı. 1924 yılında Paris’te şehir planlaması eğitimi gören mühendis Abdi Hıfzı Bey, Şanzelize’den esinlenerek, genç Cumhuriyet’in ilk modern imar planını hazırladı.

Beldeyi radyal bir plan ile şekillendiren Abdi Hıfzı Bey, kentin merkezini odak noktası haline getirerek etrafında ana caddeleri belirledi.

Merkezden dışa doğru 8 ana aksa sahip olan plan kentin dokularını ve yapılarını birbirine bağlamanın yanı sıra estetik bir görünüm sunuyor. Atça Beldesi, sık sık İtalya’daki Palmanova kentiyle kıyaslansa da iki kent arasında ciddi farklar bulunur. Palmanova tipik bir ortaçağ kenti iken Atça modern bir Cumhuriyet kasabasıdır. Paris’i andıran yapısına rağmen kendine özgü has bir karaktere sahiptir.

Atça benzersiz kimliği ve mimarisiyle bu tarz kent planı ile ilk ve tek yerleşimimiz olarak yerini korumaktadır.