2023 yılı para birimimizin değer kaybettiği yıllardan biri oldu. Son 2-3 yıldır yaşanan enflasyon Türk Lirası üzerinde devalüasyon yarattı. Bu durum yeni banknot ve madeni paraların basılması konusunda bir mecburiyet yaratmış durumda. Vatandaşlar ödeme yapmak ya da maaşlarını çekmek için bir tomar parayla gezmek zorunda kalıyor. Bu paralar artık cüzdana bile sığmıyor. 

500 TL, 1000 TL, 2000 TL...

Şenol Babuşçu olmak üzere birçok ekonomist yeni banknotların basılacağına emin. Şu anki durumun sürdürülebilir olmadığını belirten uzmanlar 500 TL, 1000 TL yeni banknotların basılmasına kesin gözüyle bakıyor. Öyle ki Fatih Altaylı’nın 2000 TL’lik yeni banknot beklentisi dahi mevcut. Ancak yine uzmanlar yeni banknot basmanın para biriminde yaşanan değer kaybının kabulü olacağı için hükümetin bu işi yerel seçimlerden sonraya bırakacağı fikri ağır basıyor.

Darphane 5 TL madeni para basacak

Cumhuriyet’imizin 100.yılı hatırasına 5 TL’lik sembolik bir madeni para basılmış tedavüle sokulmuştu. Uygulamanın kalıcı olarak gelmesine de uzmanlar yüksek ihtimal veriyor. 5 Kr, 10 Kr, 25 Kr ve 50 Kr gibi madeni paraların hiçbir alım gücü kalmadığı görüşü hakim

Hurdası daha değerli

Artık kullanışsız hale gelen madeni paraların hurdası kendisinden çok daha değerli. Fatih Altaylı da biriktirdiği madeni paraları hurda fiyatından satacağını yayınladığı videoyla belirtmişti. İçindeki bakır, nikel gibi elementler madenin paranın gerçek değerini geçiyor. Bu da hurdacıların madeni paralara kendi değerinden daha fazla ödemesini sağlıyor.