Asgari ücretin son yıllardaki inanılmaz yükselişi ile birlikte işsizlik maaşı da aldı başını gitti. Yeni asgari ücretin yeni yıl için 17 bin 2 TL olmasının ardından işsizlik maaşlarına da zam yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan işsizlik maaşı tutarının belirlendiğini ve işsiz kalan vatandaşların yeni tutar üzerinden ödeme alacağını kaydetti.

İşsizlik maaşı alabilmek için son 3 yılda en az 600 gün prim ödemesi yapılmış olması gerekiyor. İşsizlik maaşları ise 6 aydan 10 aya kadar çıkabiliyor. Yeni yapılan düzenlemede işsizlik maaşı son 4 ayda alınan maaşın yüzde 40’ı oranında hesaplanacak. Bu doğrultuda en düşük işsizlik maaşı 7 bin 940 TL en yüksek maaş ise 15 bin 880 TL olacak.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?issizlik-maasi

İşsizlik maaşı, yalnızca işten çıkarılma durumunda değil kendi isteğiyle işten ayrılma durumlarında da verilir. İşten ayrılan kişinin son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigorta priminin ödenmiş olması gerekir. İşsizlik maaşına başvurmadan önce son 120 gün çalışmış olması gerekir. İş ile bağ kesildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde işsizlik maaşı başvurusu yapılmalıdır.

Bu şartları taşıyan vatandaşlarımız 15 bin 880 TL’ye kadar işsizlik maaşı alabilecektir.issizlik-maasina-zam

İşsizlik maaşı için başvurular İŞKUR’a yapılmaktadır. İşsizlik maaşı almaya hak kazandıysanız, her ayın 5’inde işsizlik maaşınız hesap numaranıza yatar.