Yedek subaylar (Asteğmenler), Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbeli personel olarak görev yapmaktadır. Özenle seçilen yedek subaylarda en önemli şart en az lisans mezunu olmaktadır. Bazı meslekler ise zorunlu olarak askerlik vazifesini yedek subay olarak yapmak durumundadır. Örneğin, Doktorası olan bir kişi çok yüksek ihtimalle askerlik görevini yedek subay olarak yapar. yedek subaylar, hava, kara, deniz ve jandarmada görevlendirilebilir. Diğer askeri personellerde olduğu gibi yedek subayların da maaşları görev yaptıkları koşullara göre değişmektedir. 2023 yılında en düşük 27 bin TL olan yedek subay maaşına yüzde 49,24 zam gelmiştir.

Ocak 2024 En Düşük Yedek Subay Maaşı

Ocak 2024 tarihinde en düşük yedek subay (asteğmen) maaşı koşullara ve görev yapılan göre en düşük 42 bin TL olmuştur. Örneğin, jandarmada yedek subay olarak görev yapan personel, jandarma tazminatı almaktadır.

Ocak 2024 Jandarma Yedek Subay Maaşı

Jandarma personeli ayrıyeten jandarma tazminatı almaktadır. 2024 yılında tazminat ile birlikte en düşük yedek subay maaşının 45 bin TL’ye ulaşması bekleniyor.

Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri Yedek Subay Maaşları Ocak 2024

Bazı yedek subaylar meslekçi olarak seçilebilir. Meslekçi olarak seçilen yedek subaylar, yaklaşık 10.5 ay maaş alır, diğer yedek subaylar ise eğitimin dışında 9 ay maaş almaktadır.

Jandarmada olduğu gibi, deniz, kara ve hava kuvvetlerinde de çeşitli tazminatlar ödenmektedir. Ocak 2024 tarihinde kuvvet fark etmeksizin en düşük yedek subay maaşının 42 bin TL olacağını söyleyebiliriz.

Yedek Subay Nasıl Olunur 2024?

Yedek Subay olmak için en 4 yıllık üniversite mezunu olmak gerekir.  Türk Silahlı Kuvvetleri, her yıl ihtiyaç doğrultusunda yedek subayı bünyesinde istihdam eder. Yedek subay olmak için, memur olmaya engel bir suç işlememesi,  sağlık koşullarının el vermesi, boy kilo endeksinin belirli oranlar dahilinde olması gerekir. Bunun dışında bazı üniversite bölümlerine öncelik tanınabilir. Ancak, genel koşullar dışında TSK’nın nelere dikkat ettiği tam olarak bilinmemektedir.