Emekliye Temmuz ayında, seçim öncesi en düşük emekli aylığının 7.500 TL seviyesine çıkarılması sebebiyle zam yapılmadı. Ekonominin başında yaşanan değişiklikler radikal kararların alınmasına yol açtı. Önceden Maliye Bakanı olarak görev yapan Mehmet Şimşek tekrardan göreve getirildi. Ekonominin başına geçer geçmez rasyonel (akılcı) politikalara dönüşün sinyalini veren Mehmet Şimşek diğer yandan da kemer sıkma politikası izlemeye başladı. Merkez Bankası’nın bağımsız yönetilmesi yönünde önemli adımlar atılırken TCMB’nin başına Hafize Gaye Erkan getirildi. Yeni ekonominin öncüleri ‘’Nas’’ politikasını terk ederek faiz yükseltme kararı aldı. Geçtiğimiz Ağustos ayında alınan faiz kararı Cumhuriyet tarihinde alınan en yüksek faizlerinden biri oldu. Eylül ayında da faiz artırımı beklenirken siyasette de farklı gelişmeler yaşanmaya başladı. İktidar, tıpkı bir muhalefet gibi davranarak emekli maaşına yapılmayan zammı gündeme taşıdı bunu takiben emekliye ara zam söylentileri oluştu. Yeni gelişmeler ile birlikte emekli maaşının 12.500 TL civarında olacağı konuşuluyor.

En Düşük Emekli Maaşı 12.500 TL mi Oluyor? Zam Ne zaman?

Temmuz ayında özellikle memur maaşına yapılan seyyanen zam sonrası emekli maaşları kötü etkilendi. En düşük emekli maaşı 7.500 TL üzerinde olan emeklilere yüzde 17.55 oranında zam yapılırken enflasyon karşısında ezilmelerine yol açtı. Memura verilen 8 bin TL’lik zam farkı emekliye daha yüksek bir orandan zammın önünü tıkadı. Şimdi ise gündemde emekliye seyyanen zam var. Hükümet emekli maaşını seyyanen zam ile birlikte çözmek istiyor. Seyyanen zam gerçekleşirse en düşük emekli maaşı 7.500 TL’den 12.500 TL seviyesine yükselecek.

Gözler Meclis’e Çevrildi

Emekli vatandaşlarını meşgul eden kamuoyundaki bu iddiaların resmiyet kazanması için Meclis’in açılması bekleniyor. 1 Ekim’de Meclis açılır açılmaz konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Hükümet bütçe görüşmelerine başlamadan önce bu konuyla ilgili çalışmasını tamamlamak istemiyor.

Bir diğer formül ise 5.000 TL Cumhuriyet ikramiyesi. Geçtiğimiz günlerde Mehmet Şimşek artık enflasyon beklentisine göre zam yapılacağını açıklamıştı. Bu da asgari ücrete yılda bir defa Ocak ayında zam yapılacağı anlamına geliyor. Ocak ayına az kalması sebebiyle emekliye yapılması planlanan seyyanen zam ertelenebilir. Bu durumda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi emekliye yeni bir ikramiye verilmesi planlanıyor. 5.000 TL tutarında ikramiye verilmesi emekliye zam yapılıp yapılmamasına bağlı.