Ülkemizdeki ehliyet sahiplerini yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor. Kulis bilgilerine göre yeni yılda trafik cezalarına ve harçlara yüzde 60 oranında zam geleceği belirtilirken, B sınıfı ehliyet sahiplerini doğrudan ilgilendiren bir açıklama geldi. B ehliyet sahibi sürücülerin A1 sınıf ehliyeti kapsamakta olan motosikletlerin, B sınıfı ehliyetle kullanılabileceği gündeme gelmişti. B sınıfı ehliyetlilerin 125 cc altı A1 sınıfı motosiklet kullanabileceğine yönelik çok önemli açıklama geldi.

B1 Sınıfı A1 125 CC Altı Motosiklet Kullanabilecek mi?

Gündemden düşmeyen B1 ehliyeti ile A1 125 cc motosiklet kullanılabileceği iddialarına yanıt İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan geldi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 125 cc’lik motosikletlerin B sınıfı ehliyetler ile kullanabilmesi için çalışma yaptıklarını açıkladı. Bakan yapmış olduğu açıklamada kendisinin de motosiklet sürücüsü olduğunu ancak B sınıfı ehliyet ile 125 cc motosiklet kullanabilmek için eğitim almaları gerekir dedi.

Konu hakkında çalışmaların ilgili bakanlıklar ile çalışmalara başlandığını sözlerine ekledi.

Ehliyetsiz Motosiklet Kullanmanın Cezası Büyük

Eğer B ehliyet ile 50 cc ve 125 cc silindir hacmi arasında motosiklet kullanılırsa 4 bin TL’lik ceza uygulanacak. Bakan aynı zamanda tehlikeli motor kullanan, koruma ekipman ve kaskı olmayan sürücülere karşı da denetimlerin artarak devam edeceğini belirtti.

Konuyla ilgili konuşan Avukat İyaz Çimen de 50 cc ve 125 cc silindir hacmi arasındaki motosiklet kullanıcıları eğer ehliyetleri yoksa 4 bin TL’lik ceza ödeyecekler. Bu konuyla ilgili ortaya atılan iddialar, belli bir motor hacmine göre var olan araç ehliyeti ile motor kullanımını kapsayan bir açıklama olduğunu belirtti. Şuanda bu konuda herhangi bir yürürlüğe girmiş kanun olmadığını sözlerine ekledi.