TOGG otomobillerinin batarya modül üretimi için Türkiye’de kurulacak batarya fabrikasının Lityum iyon piller üretecek fabrikalar arasında Avrupa’daki en büyük fabrika olacak.

Batarya fabrikası nereye kuruluyor?

Elektrikli otomobillerde batarya üretim maliyetinin büyük kısmını oluşturuyor. Batarya teknolojileri her gün gelişmeye ve yenilenmeye devam ediyor. TOGG otomobillerinin de üretim merkezi olan Bursa’nın Gemlik ilçesi batarya üretim fabrikasına da ev sahipliği yapacak.

TOGG'un bataryasını kim üretiyor?

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu ve Çinli enerji devi Farasis ortaklığıyla kurulan batarya şirketi SİRO (Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri) TOGG otomobillerinin bataryasını üretecek.

2000 kişilik İstihdam

TOGG’un batarya modül ve paketlerini üretecek olan fabrika 600 dönüm arazi üzerine kuruluyor. Elektrikli otomobil ekosistemine katkıda bulunacak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltma hedefi olan proje doğrudan 2000 kişilik istihdam sağlayacak. Toplam istihdama sağlayacağı katkının ise 10 bin kişiyi geçeceği düşünülüyor. Gemlik Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Paşa Ağdemir; batarya fabrikasının TOGG üretim sahası yakınında kuruluyor olmasının önemini vurgularken ‘’ Batarya fabrikasının, otomobil fabrikasının yanında olmasının hem yerli otomobil projemize destek hem de yurt dışında Asya ve doğu bloku ülkelerine ihracat anlamında önem taşıyacağını içeren tüm raporları hazırlayıp yetkililere sunduk. Büyüklerimiz de bu bölgeyi yatırım için uygun gördüler. Kendilerine teşekkür ediyoruz.’’ Dedi. Ağdemir sözlerine ‘’Türkiye’nin 1 numaralı vizyon projesinin Gemlik’te olması ilçemizin ne kadar şanslı olduğunu gösteriyor.’’ Diyerek devam etti. Ağdemir ‘’İnşallah güzel işler başaracağız. Çünkü otomobil fabrikasının yanında 5 milyar dolarlık batarya fabrikasının kurulması ülkemizin ne kadar önemli bir yerde olduğunu, ilçemizin ise ne kadar şanslı olduğunu gösteriyor. Özellikle Bursa, Türkiye otomobil ve otomobil yan sanayisinin yüzde 60’ını teşkil ediyor. Otoyol ve limanın yanındayız. Çok yakın tren yolu bağlantısı da olacak. Batarya fabrikası yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayacak, dolaylı yoldan ise 10 bin kişi bu işten faydalanacak. İstihdamla birlikte nüfusumuzun 50-60 bin civarında artacağını düşünüyoruz. Bunların üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Gemlik, birçok büyük firmaya ev sahipliği yapıyor. Bu projeler hepimizi çok heyecanlandırıyor’’ dedi.