“Yapay Zekâ” Nedir? Literatürde “Yapay Zekâ”nın tanımı, teknolojinin gelişmesiyle değişim göstermektedir. Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneğidir.

Yapay zeka türleri nelerdir?

Yapay zekâyı; Machine Learning, Deep Learning, Natural Language Processing, Computer Vision ve Explainable AI olarak beşe ayırabiliriz.

Son aylarda OpenAI şirketi yapay zeka teknolojileri Chat Gpt ve Gpt4 ile deyim yerindeyse damga vurdu. Hızlı, kullanılabilirliği ve başarılı geri dönüşleriyle kullanıcılarını şaşırtan program yapay zeka uygulamalarının neler yapabileceği ile ilgili çığır açtı.

Amazon yarışta!

Dünyanın en büyük e-ticaret şirketi olan Amazon’un Web Hizmetleri birimi yapay zeka destekli ürünler geliştirme çalışmalarına dair yeni teknolojilerini duyurdu.

Duyuruda geçen cümlelerde, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT'nin kitlesel ölçekte dikkatleri üzerine çeken ilk geniş üretken yapay zeka deneyimi olduğu anımsatıldı ve temel modellerle üretken AI uygulamaları oluşturmanın ve ölçeklendirmenin bir yolu olan "Amazon Bedrock" ve "Amazon Titan" modellerinin tanıtımı yapıldı.

Amazon Bedrock'ın müşterilerin temel modelleri kullanarak üretken AI tabanlı uygulamalar oluşturmasına ve ölçeklendirmelerini kolaylaştıracağı ifade edildi.


Yapılan duyurunun içinde daha geniş çapta kullanıma sunmadan önce Amazon'un yeni Titan temel modellerinin birkaç müşteri ile deneneceği aktarıldı ve başlangıçta iki Titan modelinin olacağı belirtildi.

Bunların ilkinde; sınıflandırma özetleme, metin oluşturma, açık uçlu soru-cevap ve bilgi çıkarma gibi görevler için üretken büyük dil modellerinin olacağı kaydedildi. Diğerinin ise metin girdilerini metnin anlamını belirtildi.

Google da ana kuruluşu Alphabet de ChatGPT'ye rakip olabilecek "Bard" ismini verdiği yeni teknolojisini geçtiğimiz haftalarda tanıtmıştı.