Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yaklaşık 60 bin gibi bir öğretmen ihtiyacı olduğunu geçtiğimiz hafta verdiği demeçle açıklamıştı. Tam sayı bu ay içerisinde netleşecek. Yeni atanacak öğretmenleri bekleyen en büyük problem atandıkları şehirde kalacakları evi kiralamak olacak. Artan ev kiraları tek başına yaşayan öğretmenlere büyük zorluk çıkarıyor.  İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir gibi iller öğretmenlerin uzak durmak istediği yerlerin başında geliyor. Hem bu şehirlerdeki kiraların yüksekliği hem de hayat pahalılığı öğretmenleri metropollerden taşra bölgelere itiyor.

Burası Muş’tur yolu yokuştur

Birçok atanacak öğretmenin gözü kira fiyatlarının görece düşük olduğu küçük şehirlere kayıyor. Türkiye kiralık konut fiyatları endeksine göre Hakkari, Şırnak ve Muş gibi iller ön plana çıkıyor. Kiraların düşük olduğu illerin terörle mücadelenin yoğun yaşandığı iller olduğu bir gerçek olsa da Muş şehri bu anlamda da oldukça tercih edilebilir. Terörle mücadelenin yoğun olmadığı şehirlerden biri olan Muş’ta kira fiyatları da birçok ile göre oldukça uygun. M² başına konut kiralama fiyat ortalaması 43 TL.

140 m² ev 3+1 daire 6000 TL

Türkiye konut kiralama endeksine göre m² başın ortalama kira bedelinin 43 TL olan Muş’ta 3+1 ve 140 M² bir dairenin ortalama kira bedeli 6020 TL oluyor. Birçok şehirde bu fiyata oda bile kiralanamazken doğu illeri bu anlamda öğretmenler için ekonomik bir avantaj sağlıyor. Yeni atanacak öğretmenlerin; kiralama taşınma masrafları

Editör: Deniz Beyatlı