Bakanlık, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik derken yeni mevzuatı sonunda yayınladı. Başöğretmenlik kaldırıldı mı? Uzman öğretmenlikte süre ve tazminat esası neye göre belli olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenin kariyer basamağında ilerleyebilmesi için yaptığı yenilik çalışmalarını sürdürüyor. 10 yılını dolduran uzman öğretmenin 7 yıla düşmesi gibi bir uygulama söz konusu olabilecek mi? merakla bekleniyordu. Son dönemlerde öğretmenler arasında en çok tartışılan bu konu sonunda yanıt buldu. Sendikaların, öğretmenlerin talepleri değerlendirilerek yeni dönemde öğretmenlik meslek kanunu içerisinde kariyer basamaklarının yeniden düzenlenmesine karar verildi.

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Sınavı Nasıl Yapılacak?

Konu ile ilgili başöğretmenlik süresinin 10 yıl uzman öğretmenlik süresinin ise 7 yıl olması makul görülüyor. Kariyer basamak sınavlarının herhangi birini kaldırılması düşünülmüyor. Ancak farklı iddialar yer alıyor. Söylenenlere göre önümüzdeki yıldan itibaren kariyer sınavları online platform üzerinden yapılmaya devam edecek.

Bu durum uzman öğretmen ve başöğretmenlerin maaşlarına da olumlu yönde yansıyacak. Göreve yeni başlamış bir öğretmen ile görevde 10 yılını tamamlamış uzman öğretmen ve görevde 20 yılını tamamlamış baş öğretmeninin alacağı maaşı arasında ciddi derecede bir fark yaşanması bekleniyor.

Editör: Halil Uzan