Kendisini sınıf annesi olarak tanımlayın bir veli ilkokul öğrencisini köşeye sıkıştırarak 'Senin böyle konuşmanı kim sağlıyor?' şeklinde soru sordu ve kayıt altına aldı. İlkokul öğrencisi de sınıf annesi cevap olarak 'Her şeyi bilmek zorunda mısın? Sınıf annesi sanki dünyanın ağası. Öyle herkes istediği ağa, kaymakam, başkan olabilseydi herkes istediği gibi olurdu' diyor. Bu görüntülerin, @denizomer61 adlı TikTok hesabından paylaşılmasından sonra ‘sınıf annesi’ öğrencinin kimliğini açık etmesi, tutumu ve üzerine vazife olmayacak şekilde sorular sorması üzerine sert tepkiyle karşılaştı. Peki, sınıf anneliği yasal mı?

Sınıf Anneliğinin Yasal Zemini Nedirs-a1b6c79af4583b06e3edc058ae07705e22fe76fb

Sınıf anneliği yasal değil. Okul yönetmeliklerinde yer almıyor ve Milli Eğitim Bakanlığı bunu yasakladı. Fakat özellikle kalabalık okullar öğretmenin işini kolaylaştırmak adına bu tarz uygulamalara devam ediyor.

Hiçbir pedagojik bilgi sahibi olmadan, öğrencilere hesap sorma seviyesine gelen sınıf anneleri kafalarına göre hareket ediyor. Öğretmen ve idarenin parasal konularda tek tek velilerle ile irtibat kurmak istemediği durumlarda devreye giren sınıf anneleri, sınıfın birçok meselesiyle ilgileniyor.Sınıf anneleri neler yapıyor?

  • Öğretmen etkinliklerine yardımcı oluyor
  • Para toplama işlerini yapıyorlar
  • Ders dışı ihtiyaçları karşılıyorlar
  • Sınıf düzenini kurmada yardımcı oluyorlar

Hatta sınıf anneleri aidat, etkinlik ücreti gibi konularda diğer velileri bunaltacak seviyede baskı kuruyor, öğretmenler günü gibi günlerde ‘altın bilezik’ alalım gibi taleplerde bulunabiliyorlar.

Sınıf anneliğinin kalabalık sınıflarda öğretmene yardımcı olduğu kuşkusuz ancak bazı sınıf anneleri görevine kendini fazla kaptırarak bir anda öğretmene dönüşüyor. Bazı sınıf anneleri üstü kapalı ya da açık açık çocuklarına ayrıcalık talep ediyor. Diğer çocukları azarlıyor, tembel ya da yaramaz olarak damgalıyor.

Bu sebeple sınıf anneliğinin önüne geçmek adına MEB'in kapsamlı bir çalışma yapması gerekecek. Sınıf anneliğinin önünü açan sebeplerden biri de personel eksikliği ve kalabalık sınıflar. MEB, bu yüzden sınıf anneliği sistemine yaptırım uygulayamıyor.

Editör: Tugay AKSOY