Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mülakat kaldırılacak vaadine rağmen, mülakat kalkmayacak formatı değişecek şeklinde ısrarı sebebiyle atama bekleyen öğretmenler tarafından eleştiriliyor. Kimle çalışacağını bilmek istediğini belirten Bakan Yusuf Tekin’in en büyük sınavı mülakat olacak gibi gözüküyor. Bir diğer eleştirilen konu ise Kasım seminerlerinin yüz yüze olarak yapılacak olmasıydı. Bakan Tekin yapmış olduğu açıklama ile Kasım seminerlerinin bir defaya mahsus mağduriyet oluşmaması adına online olacağını açıkladı. Bakan Tekin, bazı projeleri ile takdir görürken özellikle mülakat konusunda büyük eleştiri görüyor. En büyük hedefi ise bu sebeple göz ardı ediliyor…

Bakan Yusuf Tekin’in Hedefi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in göreve geldiğinde en önemli hedeflerinden/vaatlerinden birinin öğretmen itibarını yeniden tesis etmek olarak açıklamıştı. Buna benzer bir açıklamayı Haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öğretmenlik mesleğinin itibarını artıracak, öğretmenlerimizin kariyerini geliştirecek projelerimizi yakında kamuoyuyla paylaşacağız." demişti.

Bakan Yusuf Tekin’in de bu zamana kadar atmış olduğu adımların bu yönde olduğunu belirtebiliriz. Öğretmenler özellikle telefon yasağından ve sınıf tekrarının yeniden uygulanması konusundan çok memnun.

Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem Bakan Yusuf Tekin’in ortak hedefi orta vadede öğretmen itibarını yeniden hakkettiği seviyelere çıkarmak. Bu konuda hangi uygulamaların devreye sokulacağı, öğretmen ücretlerinde ciddi bir iyileştirme yapılıp yapılmayacağı şimdiden merak konusu oldu.

Öğretmenliği Hiçe Sayan Uygulamalar

Öğretmenler ise bunu yapabilmek için öncelikle öğretmenlerin yaşam standardının yükseltilmesi gerektiğini belirtiyorlar. En düşük memur maaşına endekslenen öğretmen maaşının ciddi bir iyileşme tabii olmadan eğitime refah gelmeyeceği öngörülüyor.

Diğer sorunlar ise özel okulların öğretmenleri asgari ücretin altında çalıştırarak köle gibi kullanması. Hem öğretmenin itibarını hem eğitimin kalitesini düşürüyor. Yine bir diğer sorun MEB bünyesinde de çalıştırılan ücretli öğretmenler, hem çok düşük maaş alıyorlar hem sosyal hakları bulunmuyor.

MEB eğitimde öğretmenin itibarı tesis etmeyi planlıyorsa öncelikle bu meselelere el atmak zorundadır.

Editör: Tugay AKSOY