Öğrencileri zifiri karanlıkta okula gitmesi, buna bağlı oluşabilecek güvenlik problemleri, ilk derslerin verimsiz geçmesi, öğretmenlerin dahi verimindeki düşüş… Son haftaların eğitime dair en büyük gündemi. 21 Aralık’a kadar günler kısalmaya devam edeceği için bir süre daha gündemde kalacağa benziyor. Herkes kış saati uygulamasına geri dönülmesini isterken Evrim Ağacı kanalından farklı bir öneri geldi.

Evrim Ağacı, Youtube’da Türkçe içerik üreten ve en çok takip edilen bilim kanallarından bir tanesi. Düzenli olarak yüklediği videolarla bilimsel konuları ve gündemleri ele alıyor. Evrim Ağacı yaz-kış saati uygulamasıyla ilgili de bir içerik üreterek eski sisteme dönülmemesi gerektiği fikrini savunuyor. Eski uygulamanın verimsizliği farklı argümanlarla anlatılırken erken saatte işe ya da okula gitmek istemeyen kişilerle ilgili farklı bir öneri getiriyor.

Okullar saat 9’da başlasın

Konuyla ilgili hazırladığı videoda Evrim Ağacı durumu şöyle ifade ediyor: ‘’Şimdi bana şunu diyeceksiniz ‘zifiri karanlıkta çocuğumu okula göndermek istemiyorum, kendim de işe gitmek istemiyorum.’ Haklısınız. Tamamen haklısınız. Ben de insanların zifiri karanlıkta işe veya okula gitmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak bunu çözmek için 80 milyon kişinin saatlerini bir ileri bir geri almak aşırı saçma. Eğer işe ve okula illa gün ağarmışken gitmek isteniyorsa o zaman bunların başlangıcını saat 9 ya da 9.30’a koyacaksınız. Dikkat edersiniz bunu yaptığınız anda Türkiye’de hiçbir noktada hiçbir gün olmayacak ki çocuklar okula yetişkinler işe karanlıkta gitsin. eğer iş ve okul çıkışı da karanlıkta olmasın istiyorsak bitiş saatini de 16.00’da yapabilirsiniz. ‘’

Editör: Deniz Beyatlı