2023 yılının son iş günündeyiz. Yeni yıla kısa bir zaman kaldı. Öğretmenlik mesleği birçok maddi manevi problemle birlikte anılır olsa da yüce bir meslek. Duygusal tatmini en üst noktada olan mesleklerden olan öğretmenliğin sorunlarını ve yeni yıldan beklentilerini konuşalım.

Mülakatların kaldırılması

Belki de aylardır eğitim gündemini kitleyen konu mülakatlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sözü ortada duruyor ve mülakatların kaldırılmasına bu kadar yakınken mülakatların kaldırılması ve atamaların KPSS puanı ile yapılması atanacak öğretmenlerin yeni yıldan en büyük talebi desek yanlış olmaz.

Öğretmenlerin mali durumlarının iyileştirilmesi

Son yıllarda Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ortamı en çok sabit gelirle çalışanları vuruyor. Bu grubun başında da öğretmenler geliyor. Asgari ücret karşısında, döviz ya da altın grupları karşısında yıllar içerisinde öğretmen maaşlarının nasıl eridiği günlerdir konuşuluyor. Komik kalan ek ders ücretleri de cabası. Yeni yıldan öğretmenlerin bir büyük dileği de ek ders ücretlerinin en az %100 arttırılması, mesleğin statüsüne uygun bir maaş düzenlemesi yapılması.

Liyakat

Liyakat meselesi sadece eğitim camiasının değil, ülkedeki hemen her alanda baş gösteren ve kronikleşmiş sorunların başında geliyor. Devlette liyakat hem çalışma ortamının hem de çalışanların iç huzuru açısından oldukça önemli. Geçtiğimiz yıl içerisinde küçük ilçelerde ayın öğretmeni seçilirken bile sendikacılık yapıldığına şahit olduğumuz haberler maalesef verdik. Yeni yıldan en önemli beklentilerden biri işin ehline verilmesi. Liyakate dayalı atamalar, görevlendirmeler, ödüller verilmesi seçimler yapılması.

100.yılda 100 bin atama

Yine atama bekleyen öğretmenlerin en büyük dileklerinden biri memnun olacakları bir atamanın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılması. Madem Cumhuriyetin 100.yılı, Türkiye bir küresel güç o halde öğretmenlere de hak ettiği atama sayısı adil branş dağılımıyla verilmesi yeni yıldan en büyük dileklerimizden biri.

Aile birliği

Aile birliği manevi açıdan büyük bir yükken mevcut mali koşullarda aileler için daha da büyük bir yük haline geliyor. Bakanlık bu konuda çalışıyor ancak son çıkan mazeret tayininin dahi kapsamı yetersiz. Aile birliğinin öğretmen ayrıt edilmeden sağlanması ve uygulamanın düzenli hale getirilmesi oldukça önemli.

Kadroya geçiş

Dünya’nın hiçbir yerinde örneği olmayan, devletin belirlediği asgari şartların altında imkanlarla istihdam modelleri maalesef ülkemizde mevcut. Sayın Devlet Bahçeli’nin de geçtiğimiz ay iki kez vurguladığı gibi tüm öğretmenler yeni yılda kademe kademe kadroya geçirilmelidir.

Uzmanlık ve başöğretmenlik süresinin kısalması

Yeni yılda Milli Eğitim Bakanlığı ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ çalışmasını tamamlayacak. Konuyla ilgili sendikalardan görüş alan bakanlığa sunulan metinlerin tamamında uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik bekleme süresinin kısalması yer alıyor. Aynı zamanda Öğretmen Kariyer Basamakları Sınavı’nın da yeni yılda kalkmasını bekliyoruz.

Branşların sorunlarının çözülmesi

Buraya yazarak bitiremeyeceğimiz öğretmenlerin branş branş birçok sorunu mevcut. PDR normu, okul öncesi öğretmenlerinin ders saati sorunu, Türkçe öğretmenlerinin iş yükünün fazlalığı gibi öğretmenlerin yeni yıldan çözülmesini umarak bekledikleri sorunların da yetkililerce çözülmesini umuyoruz, başta eğitim camiası olmak üzere ülkemize mutlu, sağlıklı, huzurlu bir yıl diliyoruz.

Öğretmen Haber

Editör: Deniz Beyatlı