Bakanlar kurulu ile öğretmenlerin takım elbise zorunluluğu kaldırılmış hatta saç sakalda da bazı serbestliğe gidilmişti. Yıllardır süren bu uygulamaya düzen gelmesi gerekliliği, özensiz giyinen öğretmenler nedeniyle birçok kez gündeme düştü. Şimdi ise sosyal medyada takım elbise zorunluluğu getirsin etiketleriyle tekrar gündem oldu.

Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişecek mi?

1982’de yayımlanan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar için kılık kıyafet kurallarında saçın kısa olması gerektiği sakal bırakılmaması gerektiği, takım elbise zorunluluğu ve kadınlarda da gerek etek boyunun uzun olması gerekse kot pantolonun net bir şekilde yasak olduğu ortaya konmuştu. Mahmut Özer döneminde kılık kıyafet kanunu değiştirilerek bunların aksine daha rahat giyim tarzı belirlenmiş ve saç sakal disiplininden de uzak olduğu görülmüştü. Yıllardır veliler ve öğrenciler, öğretmenlerin örnek birey olduklarını, bunu da kılık kıyafetleriyle göstermeleri gerektiğine dair tepkiler oluşturuyordu. Ancak hiçbir şey değişmedi ve kılık kıyafet de çoğu öğretmenlerimizi tenzih ederek bir kısım öğretmenin bu durumu suistimal ettiğini gördük. Bunun sonunda her daim buna özen gösterilmesi için ara ara öğretmenlerin kılık kıyafet kanuna dair gündem oluşmaya başladı. Gelen eski Bakanlar bu konuyla hiç ilgilenmedi. Haliyle kılık kıyafet kanunu da bu şekilde kaldı. Ancak şu an ki Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin öyle düşünmüyor.

Önlük mü Zorunlu Takım Elbise mi?

Milli Eğitim Bakanı yaptığı toplantılarda öğretmenlerin örnek olması ve düzen içinde gözükmesi için önlük fikrini ortaya atmıştı. Bazı öğretmenler bunun zorunlu olmaması gerektiğini savunmuştu. Henüz önlük zorunlu olmasa da 24 Kasım itibariyle öğretmenlere önlük dağıtılacak ve giyilmesi teşvik edileceği ortaya çıkmıştı. Yeni gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin kılık kıyafette ki hassas olduğu yönünü bu şekilde ortaya çıkardı.

Öğretmenlerde Kılık Kıyafet Konusunda Eski Yönetmelik mi Gelecek?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den henüz takım elbise zorunluluğu ya da kadın öğretmenler için kumaş pantolon zorunluluğu gibi kılık kıyafet yönetmeliğine dair zorunlu haller gibi bir durum paylaşmadı. Ancak bu konunun devamlı gündem olduğunu ve bu konu üzerinde çalışmalar yapılacağını belirtti. Bizde öğretmenhaber.org olarak öğretmenlerin Bakanlığın kılık kıyafet değişim fikirlerini ya da değişen yönetmelikler oldukça takipçisi olup sitemizden yayınlayacağız.

Kılık Kıyafet Kanuna Uymayanlar Hangi Cezayı Alır?

Mevzuata dair bazı kılık kıyafet kuralları hala vardır. Bu az ama yine de var olan kılık kıyafet kanununa uymayanların cezası 3 günlük aylıktan kesme cezasıdır.

Editör: Birkan Erel