Milliyet Gazetesi’nden Ozan Kadüker OECD ülkelerinde görev yapan öğretmenlerle Türkiye’deki öğretmenlerin şartlarını karşılaştırdı. Sonuçlar Türkiye’de çalışan öğretmenlerin dünya genelindeki meslektaşlarıyla benzer oranlarda çalıştığını gösterdi. Böylece öğretmenlerin fazla tatil yaptığı, az çalıştığı, yüksek ücret aldığı gibi iddialar boşa düştü.

Ozan Kadüker’in haberiyle ilgili sosyal medya paylaşımı:

Öğretmenlerin, yaptıkları tatiller sık sık gündeme geliyor. Çok az saat çalışarak, iyi maaş alıyor diye eleştiriliyorlar.

Peki, Türkiye’deki öğretmenler gerçekten de az çalışıp çok mu tatil yapıyor?

Dünyadaki meslektaşlarına kıyasla daha fazla ya da daha az çalıştığını söylemek mümkün değil. Çalışma saatleri yurt dışındaki meslektaşlarıyla hemen hemen aynı. Çalışma süresi Türkiye’de 1.576 saatken OECD ülkeleri ortalaması 1.543.

Konuyu TEDMEM araştırmacılarına sorduk:

Türkiye’de yıllık yasal öğretim süresi 38 hafta, OECD ülkeleri ortalaması ile aynı. Yıllık öğretim günü 186 gün, OECD ortalaması da yaklaşık 184 gün.

Türkiye’de öğretmenler, ilkokulda  744 saat, ortaokulda ve lisede 521 saat derse giriyor.

Türkiye’de öğretmenlerin yasal öğretim süreleri ilkokul için OECD ülkeleri ortalamasına yakın, diğer kademelerde ise gerisinde.

Yasal çalışma süresi Türkiye’de ilkokul, ortaokul ve lisede 1.576 saat. Meksika 505 saat ile en düşük, Almanya ise 1.795 saat ile en yüksek çalışma süresine sahip.

Ders dışı görevler var

Öğretmenlerin derse hazırlık, velilerle görüşme, ders içeriği hazırlama, sınav ve ödev okuma, resmi işlemler gibi birçok görevi var. Özel okullarda görev yapan öğretmenler ise kamudaki meslektaşlarına göre daha uzun saatlerde okulda olduklarını söylüyor ve eşit şartlarda çalışmak istediklerini dile getiriyorlar.

Editör: Tugay AKSOY