Noel kutlamaları ya da bir diğer adıyla yılbaşı etkinliklerine Milli Eğitim Bakanlığı’ndan resmi yazı geldi ve yasak denildi. Okullarda öğrencilerin merakla beklediği yılbaşına engel geldi.

Kutlamaya Karşı Olanda Var Kutlamalar Olsun Diyen de Var

Yılbaşı yasağı ile ilgili sosyal medyada gündem oluşturuldu. Bu karara tepki gösterenler bir yana bu kararı doğru bulanda bir hayli fazla. Eğitim Sen kurucularından Yıldırım Kaya #olacakşeydeğil etiketiyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın yılbaşı kutlamalarını yasaklamaya yönelik okullara genelge gönderdiğini yazdı.

Özel Okullara da Yılbaşı Yasağı Geldi

MEB, “Türkiye’nin örf, âdet ve geleneklerine uygun milli değerlerle uyumlu” kutlama yapılmasını istediğini söyleyerek özel okullarda da yılbaşı yasağı resmileşti.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner imzasıyla 27 Kasım’da il milli eğitim müdürlüklerine, özel okullarda düzenlenecek sosyal etkinliklere yönelik yazı gönderildi. Yazıda, özel okullarda veya kurumlarda düzenlenecek etkinliklerin “Türkiye’nin örf, âdet ve geleneklerine uygun olarak düzenlenmesi, yapılacak faaliyet ve konuşmaların öğrencilere milli kültürü tanıtması, etkinlik programlarının milli, manevi değerleri benimsetecek ve yüceltecek şekilde hazırlanması, milli kültür ve değerlerle uyumlu olmayan etkinliklere yer verilmemesi” istendi. Bu yazı ile özel okullardaki yılbaşı kutlamalarına ket vurmak istendiği gündeme taşındı.

2015 Yılında da Yasaklanmıştı!

İstanbul Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara gönderdiği emir yazısıyla beraber yılbaşını “değer yargılarımızdan uzak” olarak adlandırdı ve okullarda yapılacak tüm etkinlikleri yasaklamıştı. Hatta bunun üzerine Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özev yasağa tepki göstererek, “Çocuklar yeni bir yılı umutla karşılayabilmeli. Okullarda her türlü dini etkinliklerin, yapılması için tüm imkanlar verilirken yeni yıl etkinliklerinin yasaklanması kabul edilemez” diye konuşmuştu. Görüyoruz ki bu yasakla beraber 2015’e giriyoruz.

Editör: Birkan Erel