Milliyet’ten Ozan Ömer Kaduker’in Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yapan ve fenomen öğretmenlerle alakalı tek bilimsel çalışmanın sahibi Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş ile önemli bir habere imza attı. Fenomen öğretmenlerle ilgili önemli açıklamalar yapan Kızıltaş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 21 Ağustos’ta illere gönderdiği genelgede öğretmenlerin de mümkün olduğunca sınıflara cep telefonuyla girilmemesiyle ilgili uyarısının uygulamaya geçmediğini söyledi.

MEB neşteri vurmalı

Kızıltaş’a göre fenomen olmak isteyen birçok öğretmen doğu illerinde çalışmak istiyor. Öğrencilerin şiveli konuşması, farklı kültür ve kısıtlı imkanlar sosyal medya kullanıcılarına ilgi çekici şekilde sunulabiliyor. Çocukların farklılıklarının mizahi bir malzeme olarak kullanıldığını söyleyen Kızıltaş MEB bu işe neşteri vurmalı diyor.

Sınıfta video çektiren öğretmen suç işliyor

Sınıfta çekilen bir videonun defalarca provasının alınması ders işlenmesinin aksamına yol açaraken sınıfta video çeken öğretmenlerin videoları ya dışardan sınıfa gelen birine çektirdiklerini ya da öğrencilerden birine çektirdiklerini ifade eden Kızıltaş her ikisinin de suç olduğunu ifade etti. Videoyu çeken öğrencilerin ayrıca derslerden geri kaldığını vurguladı.

Fenomen öğretmenlerin bu işten ciddi gelir elde ettiğini ifade eden Kızıltaş, ‘’bir öğretmen aynı gün içinde eğitim platformu, kahve, kolajen, kurs olmak üzere 4 farklı reklamı sosyal medya hesabından paylaşabiliyor’’ dedi. Kuaför sponsorluğu alan da açtığı butikte okul kombini satan da olduğunu söyleyen Kızıltaş vergilendirilmemiş kazanca dikkat çekti.

Veli onayı hiçbir şeyi değiştirmez

Fenomen öğretmenlerden bazılarının velilere bir onay metni imzalatmaları üzerine görüş bildiren Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı Koordinatörü Şahin Antakyalıoğlu, onay yeterli değil dedi. İçeriği dair bir bilgi verilmeden imzalanan onayların yeterli olmadığını ifade eden Antakyalıoğlu ‘’videolar internet ortamında sürekli olarak kalıyor yarın bir çocuk rızam dışında çekildi, üzerimden fayda sağlandı diyerek dava açabilir’’ dedi.

Editör: Deniz Beyatlı