Bankalar tarafından verilen promosyonlar, öğretmenlerin ve personelin, maaşları, ikramiyeleri, ek dersleri vb. ödemelerin yapılmasına binaen çoğunlukla 3 yıllık anlaşma ile veriliyor. Geçtiğimiz yıl enflasyonun yüksek seviyelere ulaşmasıyla promosyon ödemelerinde büyük bir zam görülmüştü. Ocak 2022’de 8.668 TL olan ¼ öğretmen maaşına Edirne gibi illerimizde 23 bin TL tutarında promosyon ödemesi yapılmıştı. Bu da yaklaşık maaşın 3 katına tekabül ediyordu. Bankalar öğretmenlerin 3 maaş hakkını gasp ederek 2023 yılının başından itibaren artan enflasyon ve maaşlarına rağmen, ödemeleri maaşın bile altında yapmaya başladı.

Bankalar Birbirleriyle Anlaştı

Öğretmenlere 2-3 maaş altında promosyon ödemesi yapılmazken 2023 yılının başlarında işbirliğine giden bankalar Milli Eğitim Müdürlüklerinin açmış olduğu ihalelerde minimum teklifler verdiler. Bu durum hem öğretmeni hem Milli Eğitim Müdürlüklerini zor duruma soktu. Örneğin, Ağustos ayında Elazığ’da öğretmenlere 12 bin TL promosyon teklifi verildi.

İddialara göre Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu meseleyi çözmekte kararlı. MEB’de öğretmenlerin olduğu kadar MEB personeli de öğretmenlere 3 maaşın altında promosyon ödemesi yapılmasını istemiyor. Eğer şartlar oluşursa şuanki en düşük öğretmen maaşı olan 22 bin TL üzerinden 3 aylık maaş hesaplanarak 66 bin TL promosyon ödemesi yapılacak. Ancak buraya farklı formül hesapları giriyor. Bankalar her ne kadar sendikalar da kurumlar da tepki gösterse özellikle doğu illerinde sık sık atama olduğu için yüksek miktarda promosyon ödemesi yapmaya karşı çıkıyor.

Öğretmen Haberlerini WhatsApp'dan anlık olarak takip etmek için ülkemizin en büyük kanalına katılın! TIKLAYIN

Türkiye'nin en büyük ve güncel Öğretmen Haber sosyal medya hesabını takip etmek için TIKLAYIN

Editör: Tugay AKSOY