Okulların bu sorunu tüm öğretmenleri ve velileri rahatsız ediyor. Özellikle deprem sonrası gerçekleşen depreme dayanıklı projeler hesap kitap yapılmadan hayata geçirilmeye çalışıyor. Bu yüzden de öğretmenlerin ve öğrencilerin sabrı taştı.

Yazın Bekleyen İnşaatlar Kışın Yapılmaya Çalışılıyor

Yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den öğretmenler ve veliler genel olarak memnun gözükse de İçişleri Bakanının yaptığı projeler nedeniyle herkes çileden çıktı. Depreme dayanıklı olmadığı düşünülen okulların derhal boşaltılarak öğrencilerin herhangi bir plan yapılmadan zaten zar zor kontenjanlarını idare ettikleri başka okullara gönderilmesi rahatsız etti. Tam gün eğitim öğretim gören okullar yarım güne dönerken veliler şikayet ediyor. Sınıf düzenleri oturmayan öğretmenler de disiplini sağlayamamaktan şikayet ediyor. Bir anda başlayan bu inşaat furyası eğitime adeta ket vuruyor.

Okullardan Tahliye 1 Gün, Geri Dönülmesi İse Yıllar Alıyor

Mart, Nisan, Mayıs aylarında boşaltılan okullarda hala yol alınmadığı gerçeği yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla ortaya çıktı. Plansız okul boşaltmaları, prosedürleri uzun süren izinler, liyakatsiz çalışmalar derken inşaatlar yıllar sürebilecek.

Okullar kontenjanlarının fazlası öğrenci almak zorunda oluyor. Tam gün eğitimler yarım güne düşerek velileri zor durumda bırakıyor. Özellikle sınıf öğretmenleri başka okullardaki sınıflarla sınıfının paylaşılması hususunda şikayetçi oluyorlar. Aslında inşaatların 2 dönemde bitmesi gerektiğini söyleyen yetkililer bazı prosedürlerin ağır işlemesinden kaynaklı bitmeyeceğini da açıklıyor.

Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha disiplinli davranarak, planlı bir çalışma sürdürmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Deprem yüzünden adeta felç olacak bölgelerde önem taşıyan bu durum eğitime engel olmadan hızlı bir şekilde ve yönetmeliklere uygun olarak yapılması gerekiyor.

İstanbul’da Okulların Hepsi Boşaltılacak mı?

Deprem konusunda belki de en tehlikeli yer olarak görülen İstanbul da yıllarca denetimsizlik ürünü olarak depreme dayanıklı olmayan okullar yapıldı. Şimdi ise depreme dayanıklı olmayan okulları yıkmak gerektiği yerine dayanıklı binalar yapılması gerektiği ortaya çıkıyor. Zamanında yapılmayan denetimler öğrencilerin bu yıllarda gelecek kaderlerini belirliyor. Bu yüzden en çok merak edilen İstanbul’da okulların hepsi boşaltılacak mı konusunu da dile getirelim dedik.

Sadece bu yıl 93 okul boşaltıldı ve 2024-2025 eğitim öğretim yılına yetişeceği söyleniyor.

2022/2023 yılında ise boşaltılan 51 okulun Ocak ayında eğitime döneceği açıklandı.

Editör: Birkan Erel