KOAH hastası olan ve bu nedenle tedavi gören Yazar Alev Alatlı’nın ölümünü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu. Koca ‘’Alev Hanımı kaybettik. Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, “Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz.” demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım. Alev Alatlı, fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerindendi. 2014 yılında edebiyat dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere, pek çok ödülle onurlandırılmıştı. Hepimizin başı sağ olsun.’’ Dedi.

Yazar Alev Alatlı kimdir?

1944 yılında İzmir’de doğan Alatlı, lise eğitimini Japonya’nın başkenti Tokyo’da aldı. Lisans eğitimini ODTÜ’de Ekonomi ve İstatistik Bölümü’nü bitirerek tamamlayan Alatlı yüksek lisans eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’nin yolunu tuttu. Fulbright Bursu ile gittiği ABD’de Vanderbilt Üniversitesi’nde Ekonometri üzerine yüksek lisans eğitimi tamamladı. Doktorasını felsefe üzerine New Hampshire, Dartmouth College'de tamamlayarak 1974 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaptı.

Çalışma hayatına İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi olarak başlayan Alev Alatlı, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak çalıştı.

Çalışma hayatında yaptığı çalışmalarla 1986'da Tunus'ta sürgünde olan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırıldı 2006 yılında Rusya'da Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü'nü aldı. 2014 yılında edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünün sahibi oldu.2012 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi; 2017 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi ile onurlandırıldı.

2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyet başkanı olarak görev yapmıştır. Yazar Alev Alatlı 2 Şubat 2024 günü hayata gözlerini yumdu.