Turizm Strateji ve Araştırma Merkezi (TURSAM), COVID-19 salgını sonrasında popülerlik kazanan dijital göçebe kavramının ve yaşam tarzının anlaşılması amacıyla, uzaktan çalışma ile dijital göçebe kavramlarının farklılıklarının vurgulanması ve Türkiye'nin bu yeni turist profilini çekmek için uygun bir destinasyon olmasına katkı sağlamak üzere "Dijital Göçebelik ve Uzaktan Çalışmanın Turizme Etkisi" adlı bir rapor hazırladı. TURSAM Genel Sekreteri Prof. Dr. Muharrem Tuna,
  • FreeLanders Dijital Göçebe ve Uzaktan Çalışanlar Platformu Kurucuları olan Cem Adıyaman ve Özlem Koral
  • Dr. Güney Çetin Gürkan
  • Doç. Dr. Oğuz Diker
  • Öğretim Üyesi Gaye Deniz
  • Araştırma Görevlisi Başak Özyurt tarafından hazırlanan rapora göre
Uzaktan çalışan ve yolculuk gerçekleştiren, aynı esnada seyahat ettiği konumlarda uzun süreli, yani 3-6 ay konaklayan bireyler "dijital göçebe" şeklinde isimlendirilmekte.

Dijital Göçebeler Kim

Dijital göçebeler, yolculuk gerçekleştirirken aynı esnada kafeler, restoranlar, kütüphaneler ve ortak çalışma yerlerinde işlerini devam ettirme olanağı taşımakta. Dijital göçebeler, portatif bilgi iletişim teknolojileri ve internet erişimi sayesinde, gelişmiş teknolojiler ve uzaktan çalışma fırsatlarıyla kazandıkları bağımsızlığı dünyayı keşfetmek amacıyla değerlendiriyor. Dijital göçebelerin iş ve yaşam tarzlarına yönelik çalışan memnuniyeti oranı yüzde 81 seviyesine ulaşıyor.

En Çok Dijital Göçebe Amerikalılar

Milliyetlere göre dağılım incelendiği durumda, dijital göçebelerin yaklaşık olarak yarısını Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları oluşturduğu görülmekte. İkinci sırayı yüzde 7 ile Birleşik Krallık, üçüncü sırayı yüzde 5 ile Rusya alıyor. Bu ulusal sıralamayı Almanya, Kanada ve Fransa vatandaşları izliyor. Dijital göçebeler, genel inancın aksine, sürekli bir dolaşım içinde bulunmuyor. Bu seyahatçilerin büyük bir kısmı, her geldikleri yerde 1-3 veya 3-6 ay gibi bir süre geçiriyor; yalnızca yüzde 9'u ise bir yıl içinde 10'dan fazla ülkeyi ziyaret ediyor.