Öğretmenlerimiz için yoğun bilgi karmaşasında dünyada neler olup bittiği hızlıca takip edebilmeleri adına her hafta olduğu gibi geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 maddesini hazırladık.

  1. İstanbul’da Ekonomi: İstabul’da enflasyon ne arttı ne de düştü.  Ekim ayında yüzde 72, 73 olan yıllık tüketici enflasyonu Kasım ayında da yüzde 73,89 olarak yatay seyretti.
  2. Ekonomi Ekonomi: Maaliyetler yükseliyor. Türk-İş’in açıklamış olduğu verilere göre, Kasım ayında açlık sınırı 14 bin 25 TL’ye yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL’ye yükseldi. Yalnız yaşayan bir çalışanın maliyeti aylık 18 bin 239 TL olarak hesaplandı. Mutfak enflasyonu ise yıllık yüzde 80,12 arttı.
  3.  KKM’de Düşüş Durdu: Kur Korumalı Mevduat hesabından kaçış az da olsa durdu. 24 Kasım itibarıyla hız kesen KKM, 2,7 trilyon liralık büyüklüğünü korudu. TCMB ise brüt rezervlerinde 2 milyar dolar artışla tarihi zirvesine yükseldi.
  4. 100 Yıllık Yaşamlar: Amerika Birleşik Devletleri’nde, Nixon ve Ford yönetimlerinde dışişleri bakanlığı yapan ve Vietnam savaşındaki rolü sebebiyle tartışmalı bir figür olan Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti.Ünlü yatırımcı Warren Buffett’ın ortağı ve Berkshire Hathaway’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Charlie Munger, 99 yaşında vefat etti.
  5. Gazze’de Ateşkes Sona Erdi: İsrail ordusu Hamas’ın ateş açtığını ileri sürerek, Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarına yeniden başladı. Toplam 7 gün süren ateşkes sona erdi.
  6. Elgin Mermerleri ve Birleşik Krallık: İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile planlanan görüşmesini ‘’Elgin Mermerleri’’ tartışmasını bahane ederek son anda iptal etti. Uzmanlar, iptalin ardında yatan nedenin İngiltere’nin Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının satış anlaşması için Türkiye ile yakınlaşma çabası olduğunu öne sürdü.
  7. İsveç’in Nato Üyeliği: Nato üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Brüksel’de toplandı. Hakan Fidan’In İsveş Dışişleri Bakanı Tobias Billström’e "İsveç’in NATO üyeliğinin birkaç hafta içerisinde TBMM’de onaylanmasını beklediğini" söylediği öğrenildi.
  8. Göç Krizi Kapıda: Finlandiya 1340 km kara sınırını Rusya’ya kapattığını duyurdu. İki ülke arasında tüm kara geçişi durdu. Geçtiğimiz ay Finlandiya’ya 600’den fazla  Rusya üzerinden ülkeye girmesiyle Rusya, global göç krizi başlatmak ile suçlandı.
  9. "COP-out" 28: Bu yıl başkanlık görevi Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ulusal petrol şirketi ADNOC’un CEO’su Sultan Ahmet Al Jaber tarafından yürütülecek tartışmalı BM İklim Değişikliği Konferansı COP28, Dubai’de başladı.BBC’nin ulaştığı belgelere göre, BAE’nin iklim konferansını 15 ülkeyle fosil yakıt anlaşması yapmak için kullanmayı planladığı öğrenildi.
  10. Yapay zeka rekabeti: Amazon’un AWS re:Invent etkinliğinde yapay zeka destekli sohbet robotu Amazon Q ile metin girdisinden görsel oluşturabilen yapay zeka modeli Titan Image Generator tanıtıldı