Eski Başkan Mehmet Akif Eroğlu yaptığı açıklama ile gündeme bomba gibi düştü. Yeni yıl için sigorta şirketlerinin zorunlu olarak trafik sigortası teklifi sunmasının kaldırılacağını belirtti.

Zorunlu Trafik Sigortası Kalkıyor mu?

Trafik sigortası enflasyonla beraber sunulan tekliflerle adeta can yakıyor. Bu yüzden yeni yılda uygulama da ciddi değişikliklere gidilecek. Yeni düzenlemeyle birlikte trafik operasyon merkezi kurulmasını hedeflediklerini aktaran Eroğlu, yeni yılda trafik sigortası uygulamasında izlenecek yol haritası hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı.

Mehmet Akif Eroğlu Açıklamalarda Bulundu

Şu anda yol haritasının 1. fazını çıkardıklarını kaydeden Eroğlu, "Trafikte mutlaka kişi davranışlarına müdahale edip o zararı kaynağında azaltmamız lazım. Anayasa Mahkemesi’nin son kararı bizim artık sigorta kanunuyla ilgili ikinci bir düzenleme şansımızı kaldırdı.

Net bir şekilde tazminatın hesaplama şeklini artık mevzuata koyamıyoruz. Bu durumda gideceğiz mahkeme pratiğini alacağız, sektör ödemeleri ona göre yapacak" dedi. Eroğlu, trafikte hızlı bir şekilde tüm zararın kaynaklarına nokta atışı yapıp çözeceklerini vurguladı. Bu süreç trafik kazalarının azaltılmasından başlayarak, tahkim sistemi, eşdeğer parça kullanma gibi aşırı hasar üreten alanları kapsayacak.

Zorunlu Teklif Son Bulacak

Trafik sigortasının zarar üreten bir branş olduğunu ve bu nedenle şirketlerin bilanço dengesini korumaya çalıştıklarını kaydeden Eroğlu, bu noktadan hareketle yeni bir uygulamanın hazırlığının yapıldığını söyledi. Eroğlu, uygulamanın detaylarını şöyle anlattı:

"Eğer imtina genelgesinden istediğimiz sonucu elde edemezsek trafik operasyon merkezi kuracağız. Altyapımız hazır. Bu platformda teklif geldiğinde sigorta şirketlerinin zorunlu olarak teklif vermesini kaldırıyoruz. Müşteri acenteye geldi, acente şirkete bildirecek, şirket yapacak veya yapmayalım diyecek. O zaman poliçe talebi operasyon merkezine gönderilecek. Talep edenin bilgileri 27 tane trafik sigortası satan şirket tarafından görülecek. Teklif verip vermemek tamamen serbest olacak. Zorla ver demiyoruz. Teklif verildiyse bekletmeden 5 dakikada polçeleştirilecek. Eğer hiç bir sigorta şirketi teklif vermezse ki ben bunun yüzde 10''u geçeceğini zannetmiyorum. Kimse teklif vermediyse bir önceki sigorta şirketinin üzerinden havuza atacağız, bütün sektöre dağıtacağız. 1, 2, 3. basamakta nasıl yapıyorsak aynı şekilde alıp havuza dağıtacağız."

2024 Trafik Sigortası Ne Kadar?

İstanbul için geçerli 2024 trafik sigortası tavan fiyatları;

  • 0. Basamak 22.236 TL
  • 1. Basamak 17.4118 TL
  • 2. Basamak 14.083 TL
  • 3. Basamak 10.748 TL
  • 4.Basamak 8.153 TL
  • 5.Basamak 7.041 TL
  • 6.Basamak 5.930 TL
  • 7.Basamak 4.447 TL
  • 8.Basamak 3.706