Okulların sanki son haftası gibi sınıflar hep eksik. Grip mi, Covid mi ? Derken akıllarda soru işaretleri doldu. Uzmanlar artışın ocak ve şubat aylarında süreceğine dikkat çekiyor. Hastanelere öğrenci akını var. İşte hastalıkların nedenleri ve Dr. Saffet Ercan konu ile ilgili açıklamaları haberimizde...

Aile Hekimleri Hastahaneler Doldu!

Hastanelerde uzun kuyruklar oluştu ve vatandaşlar saatlerce beklemek zorunda kaldı. Başvuran kişilerin çoğunun kas-iskelet ağrısı, halsizlik, burun tıkanıklığı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerle geldiği belirtiliyor. Özellikle İstanbuldaki okularda öğrenci sayısının yarı yarıya azaldığı ve birçok işyerinde çalışanların sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve hastanelere başvurduğu ifade ediliyor.

Kışla Brilikte Grip Vakaları da Arttı!

Virüsler bu kış da ezber bozmadı. İnfluenza, RSV hatta COVID… Virüsler yine kol geziyor.

Soğuk havalarla birlikte tırmanışa geçen üst solunum yolu enfeksiyonları her yaştan insanda görülüyor. Kimileri bu rahatsızlıkları hafif atlatırken kimilerinde; özellikle de risk grubundakilerde daha ağır seyrediyor.

Çocuklar da RSV Artış Gösterdi

Geçtiğimiz yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs de son dönemde görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Prof. Dr. Savaşçı, “Koronavirüs yeni varyantlarla yine dünyayı etkiliyor. Avrupa’da, Amerika’da hastaneye yatış oranlarını özellikle geriatrik hasta popülasyonunda ve kronik hastalarda biraz sayıları artırdı. Yüzde 11 artış var. Ama şu an için takipte kalıp, paniğe ve bir endişeye mahal vermemek lazım. Normal grip gibi seyrediyor. Biraz daha akciğere etkileri olabiliyor” diyor.

Yine hafif belirtilerle seyreden rinovirüsler de bu kış sezonunda sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Prof. Dr. Savaşçı, “Çocuk yaş grubunda da RSV pnömonileri biraz artış gösterdi” diyerek görülen diğer hastalıklara değiniyor:

“Yine özellikle kreş, okul ortamında boğaz iltihabı, yani beta mikrobu dediğimiz bakteriyel vakalarda biraz artış var. O da şiddetli boğaz ağrısı ve ateşle seyrediyor.”

Dr. Saffet Ercandan Önemli Açıklamalar

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, yaşanan bu durumun ciddiyetini vurgulayarak, Sağlık Bakanlığının bu artışın nedenlerini araştırması ve vatandaşları bilgilendirmesi gerektiğini belirtti. Dr. Ercan, "Yaşanan bu salgının covid mi yoksa başka bir enfeksiyon mu olduğunun anlaşılabilmesi için covid testlerinin yeniden başlatılması şart. Ayrıca, sağlık kuruluşlarına girişte maske kullanımı da büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.