Mülakatın kalkması öğretmenlerin yıllardır sürdürdükleri taleplerden biri. Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinden önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan mülakatları tamamen kaldıracaklarını ifade etmiş taleplerinin devletin en üst makamı tarafından karşılanacağı sözü verilen öğretmenler mutlu olmuştu.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de mülakatların kalkacağını öğretmen atamalarının sadece KPSS puanı ile gerçekleşeceğini duyurmuştu. Seçimlerin ardından değişen kabinede Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilen Yusuf Tekin’in göreve gelmesiyle birlikte mülakatın kaldırılması rüzgarı terse döndü.

Mülakatlar kalkmayacak, mülakat süreci değiştirilecek

Mülakatlar hakkında birkaç kez kalkmayacağı yönündeki görüşlerini ifade eden Tekin, katıldığı programlarda mülakat süreci hakkında yapılacak değişikliklere değindi. Mülakata girecek soruların bakanlığın hazırladığı sorular içinden rastgele seçilecek olması, mülakata katılan adayın resmi bir belge niteliğinde mülakatta sorulan sorular ve verdiği cevapların yazılı olacağı tutanak tutabilmesi, adaylarla kurulun birbirini tanımaması gibi birçok değişiklik yapılması gündeme geldi. Tekin ayrıca yeni önerilere de açık olduğunu ve mülakatlara dair torpil algısını ortadan kaldırmak istediklerini ifade etti.

Mülakat zorunluluk

Öğretmenler açısından hayal kırıklığı yaşarken Bakan Tekin’in bugünkü açıklamalarıyla birçok atama bekleyen öğretmen mülakatların kaldırılmayacağına ikna oldu. Bakan Tekin sözlü sınavın öğretmen atamaları konusunda yasal bir zorunluluk olduğunu ifade ederken mülakatların kaldırılmayacağı sinyalini bir kez daha vermiş oldu.