İshal hastalığı göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir hastalıktır. Vücuda su emilmemesinden dolayı dışkı ile birlikte su da vücuttan atılır. Vücudun susuz kalma durumları gelişebilir.

Özellikle çocuklarda olmak üzere yaşlılarda, hasta kişilerde bu durum çok daha ağır sorunları beraberinde getirebilmektedir. Bu yüzden ishal durumu geliştiğinde kişinin bolca su içmesi gerekir ve bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

İshal vücuttaki herhangi bir enfeksiyon durumu ile gelişebilir. Bu özellikle sindirim sistemi üzerinde oluşan enfeksiyonlardan kaynaklanır. En çok görüleni ise bağırsak enfeksiyonudur. İshal türleri nelerdir? İshal nasıl meydana gelir? İshal belirtileri nelerdir?

İshal Türleri Nelerdir?

İshal türlerine bakıldığı zaman 3 çeşit ishal türü vardır. Bunlar; Akut ishal, sürekli ishal ve kronik ishaldir.

Akut ishal, en çok görülen ishal türüdür. Yenilen yemeklerden veya karışık yemekler tüketmekten kaynaklanabilir. Çok kısa süreli olan ishal türüdür. 1-2 gün sürer ve kendiliğinden geçer. Bol su tüketmek dışında bir ilaç kullanımı gerektirmez.

Sürekli ishal, bu ishal türü ise akut ishalden uzun süren fakat kronik ishalden kısa sürer. Yaklaşık olarak 2 haftadan fazla 4 haftadan az süren ishal türüdür. Vücutta uzun süreli su kaybına neden olacağından doktora başvurulması gerekir.

Kronik ishal, bu ishal türü ise 4 haftadan daha uzun süren ishaldir. Belli aralıklarla ortaya çıkabilir veya kişide sürekli olarak varlığını sürdürebilir.

İshal Nasıl Meydana Gelir?

Sıvının kalın bağırsakta yeterli miktarda emilememesi durumunda sıvı istemsiz olarak dışarı atılır. Dışkı ile birlikte dışarı atılan su ise dışkının yumuşamasına ve yarı katı, yarı sıvı bir hal kazanmasına sebep olur. İshal bu şekilde oluşur. Sıvının kalınbağırsakta emilememesinin birçok sebebi olabilir. Yukarıda da dediğimiz gibi bu genellikle enfeksiyon kaynaklıdır.

İshal Belirtileri Nelerdir?

İshal olan kişilerde dışkının yarı sıvı bir hal kazanması gözlenir. Normalden daha fazla dışkılama görülür ve bu dışkılama hissi aniden oluşur. Bazı durumlarda dışkı tutamama durumu da gözlenebilir. Kişide ateş görülebilir. İleri ishal durumunda mide bulantısı ve beraberinde kusma gözlenebilir. Su kaybına bağlı olarak kişide halsizlik oluşur. Karın ağrısı ve gaz sancıları da gözlenebilir.