Teknolojinin dünyamıza girmesi her ne kadar iyi olsa da bir o kadar kötü etkiler de yaratmıştır. Bu kötü etkiler ise daha çok psikolojik hasarlardan oluşmakta. Dijital çağ hastalıkları olarak adlandırılan teknoloji hastalıkları, kimi zaman hastaları intihara kadar sürükleyebilmekte. İşte, o hastalıklar…

Whatsappıtıs (Aşırı Mesajlaşma) Hastalığı

Bilgisayar ilk ortaya çıktığı yıllarda klavye ya da fare hastalıkları mevcuttu. Ancak şimdi akıllı telefonların ve bu telefonlarda Whatsapp benzeri uygulamaların ortaya çıkmasıyla “whatsappıtıs” hastalığı gün yüzüne çıkmış bulunmakta. Bu hastalık nedeniyle karpal tünel sendromu denilen sinir sıkışması hastalığı kendini açığa çıkarıyor.

Hikikomori (Evden Çıkmama) Hastalığı

Sosyal ortamdan uzaklaşmak, evde bilgisayarı mis gibi güneşli havaya tercih etmek, aileyle iletişimi keserek dikkatini sürekli bilgisayar, internet ve telefon gibi cihazlara vermek evden çıkmanızı önleyerek “hikikomori” hastalığının oluşmasına neden oluyor. Bu hastalığın oluşmasındaki temel nedense, hastalığa yakalanan kişilerin sokağı tehlikeli, teknolojiyi ise güvenli alan olarak benimsemesi.

Youtube Narsizmi (Beğenilme Arzusu)

Eskiden insanlar dışarıda beğenilme yarışları yaparken, şuan Youtube üzerinden beğenilme çalışmaları yapmakta. Örneğin, makyaj videoları paylaşan kadınların sürekli estetik yaptırdıkları görülmekte. Ayrıca bu hastalığa yakalanan kişiler sadece fiziksel olarak değil, yetenek olarak da beğenilmek istemekte, kendilerine yöneltilen haklı eleştirileri bile büyük bir tepki ile karşılamakta.

Nomofobi (Telefonsuz Kalma Hastalığı)

Bu hastalığa yakalanan kişiler özellikle Z kuşağından. Bu hastalığa yakalanan kişilerin telefonları ebeveynleri tarafından haklı gerekçelerle ellerinden alındığında bu hastalar anında büyük bir sinir krizine girebilir. Bu hastalığa yakalanan kişiler için telefonsuz bir dünya, kıtlığa girmiş bir dünya ile eşdeğer anlamlara sahiptir.

Selfitis (Aşırı Selfie Çekme Hastalığı)

Normal bir insan günlük iki ya da üç selfie çekinirken, “selfitis” hastalığına yakalanan kişiler günde belki de 1000 adet selfie çekebilmekte. Bu kişiler için selfie artık vazgeçilmez bir durumdur. Bu hastalığın altında yatan temel neden ise toplumda kendini kabul ettirme ve daha fazla beğenilme çabaları…

Fomo (Gelişmelerden Uzak Kalma) Hastalığı

İş ve okul hayatına en çok etki eden hastalıklardan biri olan “fomo” hastalığını sosyal medya kullanıcılarının %80’inde görebilmeniz mümkün. Bir kütüphaneye gittiğinizde dersin başında otururken sosyal medya ile uğraşan kullanıcıları görmüşsünüz. Ya da bir işyerinde işçilerin telefon kullanmasının yasak olduğunu da. Bu hastalığın altında yatan temel neden; sosyal medyada yaşanan gelişmelerden geri kalınca sanki, sosyal medyada eleştirileceği düşüncesidir. Bu yüzden bu tür insanlar paylaşılan her gönderiyi didik didik ederler.

Crackberry (Sürekli Mesaj Kontrolü)

Bu hastalık Z kuşağından çok iş sahibi olmuş Y ve X kuşaklarında daha çok gözlemlenmekte. Bu hastalığa sahip kişiler iş ile haşır neşir olduğundan sürekli e-mail hesaplarını kontrol ederek istedikleri e-postalara cevap gelip gelmediğini kontrol etmek isterler. Dışardan bakıldığında bu durum hastalık gibi gözükmese de verdiği psikolojik zararlar oldukça büyük.