Öncelikle dershaneye gidip kayıt yaptırmadan önce birkaç tane dershaneye gidip araştırmamız gerekiyor. Eğitim nasıl, nasıl ders işleniyor, hocaların öğrencilere karşı tutumu nedir bunlara bakmamız öncelikli şartlar arasındadır.

Günümüz koşullarında birçok öğrenci evden birçok siteden öğretmen dinleyerek çalışabiliyor ama disiplin ders çalışmanın başında geliyor. Gideceğimiz dershanenin bize uygulayacağı disiplin bize vereceği bilgi önemlidir. Öncelikle sessiz bilgilere rahatça ulaşabileceğimiz bir ortam olmalı. Kütüphane bu yüzden önemlidir.

Öğrenciye sağlayacağı kitap araştırma yapacağı kitaplar elektronik aletler olmalıdır. Günümüz dershanelerinde teknolojik alet pek bulunmamaktadır bunun için öğretmenlerle iyi ilişkiler içinde olmamız gerekiyor. Bir soruda takıldığımız zaman gidip sorabileceğimiz öğretmenler olmalıdır. Sınav zamanı, ailevi kaygılar, hayat kaygısı vb. durumlarda danışabileceğimiz rehberlik öğretmenleri olmalı.

Dershane Nasıl Seçilmeli

Kısmen dershane ikinci evimiz olmalı rahatça gidip ders çalışabilmeli konuları anlamadığımız zaman sormalıyız. Yine disiplin müdür ve müdür yardımcısından başlar, dersler verimli geçmeli günlük hayatta olan gevşeklik, rahatlık ve fazlasıyla konfor burada aza indirgenmelidir. Bölüm seçim konusunda öğrencilere destek kafa karışıklığı girilmelidir.

Zaten bunlar olmazsa evde de aynı şekilde çalışılabilir. Öğretmenler deneme sınavı vb. şeyler yaptığında o puan üzerinden öğrenciyle konuşup yardım etmeli, neye nasıl çalışılır yol göstermelidirler. Yani oraya harcanan paranın hakkı verilmelidir. Ayda bir kez sınav yapılığında öğretmenler öğrencilerin durumunu ailelere uygun bir dille anlatmaları gerekiyor, evet uygun bir dille çünkü sınav zamanı öğrenciler zaten stres hissedilmesi haliyle ebeveynler de onlarla birlikte strese girip çocukları üzerinde baskı uygulamaktadırlar. Her ay öğrencinin velisi çağrılıp " senin çocuğun şöyle bu yüzden kazanamaz" demek yerine " öğrencimizin durumu bu şekilde ve ben bir program yapıyorum sizin yapmanız gereken bir takım şeyler var çocuğunuza baskı yapmayın şu şekilde davranın" diyebilecek öğretmenler barındırmalıdır yani kısacası anlayışlı bu yolları geçerken ne kadar zorlu olduğunun farkında olması gerekir.

 "Sürekli ders ders olmaz" dediğiniz duyar gibiyim. Evet sürekli olmaz bu yüzden müdür ve müdür yardımcısı arada da olsa öğrencilrimizi motive edecek geziler düzenlemeli çünkü sınav döneminde aileler " otur ders çalış şurada sınava ne kaldı" diyip çocukları dershane- ev arasında yolculuğa sürüklüyorlar böylece çocuklar sosyal hayattan kopuyor. Belki anlattığımız dershane şartları fazla gelmiş olabilir ama bunlar olduğu vakit daha iyi olacakki zaten bazı dershanelerimizde bu tür uygulamalar mevcuttur.