Çanakkale Eğitim İş üyesi bir öğretmen kendine ait bir anıyı sosyal medya hesabından paylaştığı için görevinden uzaklaştırıldı.

Özel Bir Anısını Paylaştı, Öğretmenlikten Oldu!

Çanakkale Lapseki ilçesinde Çanakkale Eğitim İş üyesi olan öğretmen içki içerken çekilen görselinin sosyal medyada paylaşılmasının ardından görevden uzaklaştırıldı. Adeta alına bu karar öğretmenler arasında şok etkisi yarattı. Öğretmenlerin özel hayatlarının kamuoyuna taşınması ve bunun sonucunda alınan kararlar tartışılır durumda olmaya başladı. Çanakkale’de yaşanan bu olay da bardağı taşıran son damla oldu diyebiliriz. Bu olayın öğretmenin özel hayatının kamusal bir meseleye dönüşmesi ve kararın etik olarak yanlış görülmesi nedeniyle gündeme taşındı. Bu olay sonrası Çanakkale’de toplanan öğretmenler ve Eğitim İş sendikası basın açıklaması yaptı.

Eğitim İş Başkanı Kadem Özbay’dan Kınama

Çanakkale’ye gelerek hem durumu değerlendiren başkan hem de kararın geri alınması gerektiğini fazlasıyla dile getirdi. Açıklamalarına şöyle devam etti;

" Bugün konuşmaya kendi sözlerimle değil, ülke yöneticilerinin bazı sözleriyle başlamak istiyorum, Daha bir kaç ay önce ne diyordu Tayyip Erdoğan '21 yıl boyunca hiçbir kardeşimizin hayat tarzına müdahale etmediğimiz gibi, kimsenin bir başkasının kılık kıyafetine, düşünce tarzına, beklentilerine, beğenilerine karışmasına da izin vermedik. Bizim böyle bir derdimiz yok. Kimseye bundan dolayı musallat olmadık.' Yine bir başka söylem AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’e ait 'Türkiye büyük bir ülkedir, hiç kimse bir diğerinin hayat tarzı üzerinde baskı kuramaz' Ve daha niceleri… Bugün kulağa hoş gelen bu sözlerle, içinde bulunduğumuz gerçeklik arasındaki derin uçuruma dikkat çekmek için buradayız. Bugün hayat tarzına müdahalenin ne kadar vahim boyutlara ulaştığını gösterecek bir örneği teşhir etmek için bir aradayız. Okul müdürünün görevden uzaklaştırma gerekçesi düpedüz özel yaşama müdahale olduğunu belirttiği açıklamaında "Çanakkale Lapseki’de okul müdürü olarak görev yapmakta olan bir sendika üyemiz, herkese açık olmayan sosyal medya hesabında, özel hayatında içki içerken bir fotoğrafını paylaştığı için görevinden uzaklaştırılmıştır. Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü de Valiliğe gönderdiği yazıda 'özel hayatındaki bazı hallerini içeren sosyal medya paylaşımları' vurgusu yapmıştır. Bu haksız ve hadsiz görevden almanın adını açıkça koymak gerekir. Bu, yaşam tarzına müdahaledir. Bu, kamu görevlisine 'Senin özel hayatında ne içeceğine ne yiyeceğine ne giyeceğine ne konuşacağına ne okuyacağına kısacası senin adına her şeye ben karar veririm demektir! Benim istediğim gibi yaşamaya mecbursun' demektir! Bu, Anayasa’nın 2. Maddesinde ifade edildiği üzere demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde gericilik hamlelerinin çağ dışılığına akıl dışılığına evrildiğinin göstergesidir. Bu yurttaşlarını kendi beğendiği şekilde yaşayan ve yaşamayan diye ayıran, öteki gördüğüne de her türlü hukuksuzluğu reva gören bir yönetim anlayışının dışa vurumudur. Ve üstüne basa basa söylüyoruz ki bu asla ama asla kabul edilemez" dedi.