Türkiye’de yaşanan enflasyonla birlikte konut fiyatları uçmuş durumda. İşler öyle bir noktaya geldi ki hükümet konut fiyatlarını takip ederek fiyatları fahiş şekilde arttıranlar için yaptırımlar uygulama noktasında. Konut fiyatlarının artmasıyla birlikte konut kiralarının da artması kaçınılmaz oldu. Bu konuda konut kiralarında yasal olarak yüzde 25 zam yapma sınırı olsa da bu düzenleme yeni atanan öğretmenleri etkilemiyor. Her öğretmen atandığı şehirde yeni bir konut kiralamak zorunda kaldığından herhangi bir kira sınırlaması bulunmuyor. Öğretmenler fahiş kira fiyatlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Hele öyle 3 şehir var ki buralara atanan öğretmenler yandım Allah diyor. İşte o 3 şehir

Muğla, Türkiye kiralık konut m² birim kiraları endeksine göre Ekim ayı itibariyle Türkiye’nin en pahalı kenti. M² başına ortalama 183 TL olan konut kiraları Muğla’ya atanan öğretmenleri deyim yerindeyse kaçırıyor. Yıl sonunda enflasyona yenilmiş maaşlar kira öderken bitiyor.

İstanbul, Türkiye kiralık konut m² birim kiraları endeksine göre Türkiye’nin en pahalı ikinci kenti. Neredeyse 20 milyonluk nüfusuyla birçok ülkeden daha kalabalık kentte m² başına istenen ortalama kira bedeli 175 TL. İstanbul bu anlamda en pahalı kent olmasa da ulaşım ve diğer masraflar açısından incelendiğinde bir öğretmen için ekonomik koşullarının en zor olduğu şehirlerin başında geliyor.

Türkiye’nin en pahalı kiralarının istendiği üçüncü şehir ise Antalya. Türkiye’de turizmin başkenti olan Antalya’da Ukrayna-Rusya savaşı başından beri yabancılara konut satışları da hız kesmeden devam ediyor. Yabancı ülke vatandaşlarının ilgisiyle fiyatlar daha da yükselirken m² başına Antalya’da istenen kira ücreti 151 TL.

Öğretmenler üniversite öğrencisi gibi bir yaşama mahkûm

Bu kira fiyatlarının karşılamak zorunda kalan öğretmenler farklı yollar denemek zorunda kalıyor. Ekstra bir gelir elde etmek isteyen kişiler kadar birkaç arkadaş ev tutan öğretmenler de sıklıkla görülüyor. Sanki devletin atanmış bir öğretmeni değil de adeta üniversite öğrencisi gibi bir hayata mahkûm olan öğretmenler çözümü kira giderlerini paylaşmakta buluyor.

Erkenden evlenen öğretmenler

Aynı şehirde ikamet eden ve henüz evlilik düşünmeyen çiftler tek bir evde oturarak kira giderlerini yarıya düşürebilmek adına erken evlilik kararları almak zorunda kalıyor. Birçok öğretmen düşündüğü tarihin çok öncesinde evlenerek yüksek kiralara karşı koymaya çalışıyor.