Bu hastalık çocuklarda insanlar ile iletişim kuramaması ile anlaşılır. Bunun yanı sıra çocuklar iletişim kurmada güçlük çektiği gibi takıntı davranış ve düşünce bozukluğu gösterirler. Bu çocuklar insanlar ile iletişim kuma ihtiyacı duymaksızın aşırı derecede üstün zekâlı olup öğrenme ihtiyaçlarını kendileri başarırlar.

Bu hastalığı taşıyan ebeveynleri bekleyen bazı mühim durumlar vardır. Öncelikle anne babalar çocuklarının özel durumunu kabullenip çocuklarına özel eğitim aldırmaları gerekir. Sonrasında bu hastalığın tedavi sürecinin uzman bir hekim tarafından yönetilmesini sağlamaları gerekir.

Asperger Nedir?

Asperger Sendromu tek başına bir hastalık olmaksızın otizm hastalığının en alt tabakasını oluşturur. Otizm çeşitlerinin en hafif reaksiyon gösteren türüdür. Aslında gelişim bozukluğu da diyebileceğimiz Asperger Sendromu en erken çocukların çevresi ile iletişim kurma çağlarına geldiği dönemlerde ortaya çıkar.

Bu çocuklar etrafındaki insanları umursamaz ve iletişim kurmazlar. Bu çocuklar konuşabildikleri için biraz geç fark edilse de davranış ve duygu bozuklukları göstermesi ile anne ve babalar tarafından hemen fark edilirler. Asperger Sendromu olan çocuklar yüksek zekâ güçleri okuma ve yazmayı hatta yabancı dili kimseden eğitim ve yardım almadan öğrenirler.

Asperger Sendromu Neden Olur?

Asperger Sendromu, doğuştan veya genetik sebeplerden dolayı olabiliyor. Öncelikle çocuklarda ve nadiren gençlerde farklılık gösteren bu hastalık tıp uzmanları tarafından gelişim bozukluğu olarak kabul edilir. Asperger Sendromu, nöroloji uzmanları tarafından, beynin yapısının işlevini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından meydana geldiği öne sürülüyor.

Asperger Sendromu olan çocuklar normal tedavi edilebilir. Diğer çocuklarla birlikte sınıflarda öğrenim görebilir. Düzenli olarak tedavi edildiğinde sosyal yaşamlarında başarılı olabilirler.

Çocuklarda Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Anne babaların gözlerinden sakındıkları çocuklarını daha bebekliğinden itibaren her hareketini gözlemleri çok önemlidir. Erken fark edilen her hastalığın tedavisi daha kolay ve daha çabuk olur. Asperger Sendromunda pek çok dikkatli aile tarafından erkenden fark edilmektedir. Asperger Sendromunun çocuklarda gösterdiği belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Bu çocuklar göz teması kuramazlar
  • Bu çocuklar ismini duydukları zaman dönüp bakmazlar
  • Bu çocuklar bebekliklerinde bile parmaklarını kullanarak istediklerini işaret etmez ve istediklerini göstermezler.
  • Bu çocuklar yaşıtları ile oyun oynamazlar
  • Bu çocuklar yaşıtlarından biraz geç konuşurlar
  • Bu çocuklar takıntıları ile ailelerini bezdirirler
  • Bu çocuklar özellikle dairesel hareketleri olan nesneleri çok severler
  • Bu çocukları parmak uçlarında yürüyerek farklılık gösterirler.
  • Bu çocuklar hareketsiz kalamayıp sürekli sallanma eylemi gösterirler.