Özel okullarda günden günü artan eğitim maliyeti bu kez CHP Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Sorumluluk Genel Başkan Yardımcısı Suat Öz Çağdaş'ın gündemindeydi.

Çağdaş sözlerinde özellikle son dönemlerde günden güne artan ve velileri zor durumda bırakan özel okul ücretlerine yer verdi. Bu konuşmada özellikle 1. 5. ve 9.sınıflar için uygulanan fahiş tutarlar konusuna yer verildi.

Gelinen son noktada kayıt olma bedeli neredeyse 500 bin TL'ye kadar dayandı. Velilerin çocukları okula göndermekte zorluk çektiği bir dönemde okul ücretleri başta olmak üzere kurumlardaki öğretmenlerin çalışma koşulları farklı problemleri de beraberinde getiriyor.

Yönetmelikteki Taban Zam Ne Kadar?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan 2022-2023 verilerine göre 70 bini aşkın eğitim kurumunun %80'nin kamuya ait olduğu fark edilmiştir. Özel okullarda uygulanan %150'lik fiyat artışı son zamlarla beraber 400 bin TL’yi aştı.

Son dönemlerde fark edilen ise önümüzdeki yıl için öğrenci kayıtlarına başlayan bazı özel okulların yönetmelikte bahsedilen taban zammını aşmış olmalarıydı. Özel okullarda neredeyse yüzde 300'e ulaşan kayıt fiyatları yönetmelikte belirtilen %56,89'luk tavan zammını pek çok kurum aşarak %300'e kadar çıkarmıştır.