Milli Eğitim Bakanlığı ilk Uzman Öğretmenlik Sınavı’nı 2006 yılında düzenledi. İlk sınavın ardından yapılan itirazlar sonucu sınav tekrar yapılmayarak öğretmen kariyer basamağı rafa kaldırılmış oldu. Aradan tam 16 yıl sonra Prof. Dr. Mahmut Özer bakanlığı döneminde kariyer basamakları yeniden hayata geçirildi. Öğretmenler bir yandan geçen yıllara yanarken diğer yandan şartları eleştirdi.

Bakan Özer, sınav uygulaması sebebiyle öğretmenlerin tepkisini çekerken bir diğer eleştiri yıl şartı hususunda oldu. Uzman öğretmenlik için meslekte 10 yılını tamamlamak ve sınava girerek 70 puan almak gerekiyordu. Bakan Özer, gelen eleştiriler sonrası sınavı kaldırmasa da bir nebze kolay bir sınav yapıldı.

Peki, sınav yapmamak bakan Özer’in elinde miydi? Hem evet hem hayır… Kanunen öğretmen kariyer basamaklarında unvan için sınav yapılması zorunlu bu sebeple ilgili yönetmeliğin değişmesi gerekiyor. Bakan Özer bunun sinyalini seçim öncesinde vermiş değişiklik yapılacağını kaydetmişti.

Bakan Yusuf Tekin Mücadele Ediyor

Bakan Özer’in milletvekili olması ile yerine Yusuf Tekin geldi. Bakan Tekin de uzman öğretmenlik sürecinde sınavın uygulanmasını istemezken kanuni engelleri sebep gösterdi. Bakan Tekin, yine de bir adım daha atarak sınavın online bir şekilde gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bakan Tekin, öğretmen kariyer basamaklarında yaşanan ve yaşanacak olası hayal kırıklılarıyla mücadele etmekte kararlı. Kariyer basamaklarının yeniden revize edilmesi için çalışma yapıldığı belirtiliyor.

Öğretmenlerin Beklentiler Neler?

Öğretmenler uzman öğretmenlik yıl şartının 5 yıla düşmesini meslekte 20 yılını dolduranlara ise başöğretmenlik verilmesini istiyor. Aynı zamanda ücretli öğretmenlikte geçen sürelerin de uzman öğretmenlik süresine dahil edilmesi talepler arasında. Ancak yıl şartı konusunda önemli bir adımın atılması beklenmiyor.

Öğretmenlerin kariyer basamaklarına yönelik en büyük engelin kanunların olduğu söylenebilir. Bu konuda kapsamlı bir çalışma ve meclis onayı ile sorunların çözülmesi bekleniyor.

Editör: Tugay AKSOY