Milli Eğitim Bakanlığı yeni kararlar aldı. Bu kararlarda en çok dikkat çeken teneffüs zamanları oldu. Bu sorun öğrencilerin birbirleriyle serbest zaman geçireceği arayı iki katına çıkardı. Peki bu sosyalleşme için gerekli önlemler alındı mı?

Teneffüs Zamanı Öğrenciler İçin İyi Mi Oldu?

Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi ve ilköğretim için yeni yönetmelik yayımladı. Hem öğretmenleri hem öğrencileri ilgilendirdiği için de teneffüs zamanları gündem oldu. Bunun yanı sıra devamsızlık bildirimleri, nakil gibi konularda da bir çok madde yayımlandı. Uzmanların açıklamalarına göre teneffüs zamanlarının 20 dakikaya çıkması öğrencinin ihtiyaç gidermesi açısından iyi olduğu söyleniyor. İhtiyaç gidermekten oyun oynayamayan öğrenciler derslerine de adapte olamıyordu. Ancak bu hızlı sosyalleşme süresi öğrenciler arası oyun kavgalarına ya da problemlere yol açar mı bu da merak konusu oldu. Bunun çözümü de öğrencilere ilk yıllardan beri davranış kazandırma yöntemini daha fazla gösterilmesi olarak görülüyor. Öğrencilerin davranışlarını olumlu şekilde geliştirilmesi için rehberliğin daha fazla olması ve en ufak problemlerde kalıcı çözümler üreterek davranış kazanımlarını ön planda tutmak gerekiyor. Bu sağlandığı taktirde teneffüslerin uzatılıp derslerin kısaltılması, dersler açısından da verimliliği arttıracak gibi gözüküyor.

Erken Uyarı Sistemi Yolda

Okula gelmeyen ya da bir iki derse katılmayan öğrenciler özürsüz olarak bu davranışı yaptıysa velilere direk bildirim gidecek. Eskiden belli günlere ulaşıldığında devamsızlık yapıldığında bildirim giden velilere artık anlık olarak erken uyarı sistemi adı altında gidecek ve önlemler baştan alınmış olacak.

Editör: Birkan Erel