Öğretmenler gerek sosyal medya yorumlarında gerekse diğer meslek dalları arasında çokça eleştiriliyor. Tatillerin çok olması ve ders saatlerinin az olması gibi bazı iddialara dayanan ve mesleği itibarsızlaştırmaya çalışılan bir grupla karşı karşıya kalınabiliyor.

Öğretmenlik Mesleğinin İtibarı Tehlikede mi?

Sosyal medya üzerinden geçen gün bir öğretmenin ders programının paylaşılarak eleştirilmesi gündem oldu. Bu sadece o öğretmeni eleştirmek değil genel olarak öğretmenlerin mesleğini itibarsızlaştırma çabası olarak görülebilir. Çünkü yıllar geçtikçe öğretmenlere duyulan saygı maalesef azaldı. Bunu tekrar geri kazanmak da Milli Eğitim Bakanları sayesinde olacaktır. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bütçe görüşmelerinde öğretmene şiddet kapsamında birçok çözüm önerisini kabul etti ve hayata geçirmeye çalışıyor. Ancak bunun dışında mesleği tekrar yüceltmek ve kaybolan itibarı tekrar yerine getirmekte Milli Eğitim Bakanı’nın önceliği olmak zorunda. Her geçen gün sosyal medyada gündem olan öğretmenler için, bazı gruplar tam karşısında sadece eleştirmeye çalışıyor. Bu meslek kendi kendine bu duruma gelmedi. Yıllar süren başarısız politikalar, maaş problemleri, ve ücretli öğretmenlik adı altında formasyonu bile olmayan öğretmenlerin devlet okullarında görev alması gibi durumlar bu duruma getirdi. Bunların hemen düzelmesi tabi ki mümkün değil ancak Milli Eğitim Bakanının bu konuda daha özenli davranması gerektiğini ve bazı radikal kararları alması gerektiği düşünülüyor.

Ayrıca öğretmenlik mesleği ücret/maaş bakımından Türkiye’de diğer meslek gruplarından görece düşük olsa da düzenli getirisi olan bir memurluk olarak görülmektedir. Küreselleşme ve gelişen teknoloji sonucunda daha fazla risk içeren fakat getirisi daha yüksek olan işlerin tercih edilmesi öğretmenlik mesleğinin ücret kriteri bakımından toplumsal itibarını düşürmektedir.

Editör: Birkan Erel