Öğrenciler için belirlenen yüksek ücretler, servis ücretleri, kırtasiye ücretleri derken artan maliyetler karşısında kayıtlar azaldı ve bazı özel okullar kapanmaya gitti.

Enflasyonun Bir Kurbanı da Özel Okullar

Artan enflasyon ve derinleşen ekonomik kriz sonucunda veliler de özel okulların fiyat politikalarından şikayetçiler. Bu durumun sonuçlarından biri özel okulların kapanması oldu. Okul patronları artan maliyetlerden şikayetçi iken velilerde ödenecek ücretleri yüksek buluyor.

Okul Ücretlerinde %126 Artış Yaşanıyor

Yeni eğitim öğretim yılı Eylül ayında başladı. Okullardaki krizin derinliği de ortaya çıktı. Yıllık %126 oranında zamlanan özel okul ücretleri her bir öğrenci için çok yüksek fiyatlara çıktı. Bu fiyat politikaların uçmasını istemeyen devlet ise %65 kota koydu. Kimi okul yemek ve servis ücretleri büyük oranda zam yaparak zararını karşılamak isterken kimi okullar maliyet artışları yüzünden kapanmasına yol açtı.

2023-2024 eğitim öğretim dönemi için zam oranı %65 olarak açıklanırken özel okullar bu meblağının artan maliyetlere yetmediğinden dem vuruyor veliler ise kırtasiye, forma, yemek, ve daha birçok masrafla özel okul ücretlerinin fahiş rakamlara ulaştığından. Sonuç ise özel okulların birçoğunun öğrenci kaybı yaşamasına bu nedenle de birçok okul kapanma yolunu seçiyor.

Özdebir Başkanı Naci Atalay Açıklamalarda Bulundu

 “Türkiye genelinde özel okulların doluluk oranı yüzde 45-50. Özel okullardaki sınıfların yarısı kilitli ve boş, öğrenci yok”

ifadeleri ile özel okullardaki öğrenci adetlerinin bu sene çok az olduğundan, artan maliyetlerle özel okul ücretlerinin artmasından dolayı velilerin özel okullara ilgisinin düştüğünden bahsetti.

Editör: Birkan Erel