Geçtiğimiz Haziran ayında matematik özel dersleri büyük şehirlerde 600 TL’ye dayanmıştı. Yeni yılda gelecek zamlar ile birlikte bu fiyatların 750 TL’ye yükselmesi bekleniyor. Öğrenciler ise formülü grup ders almakta buluyor. MEB ise öğretmenleri 60.10 TL ek ders ücretine mahkum ediyor. Her geçen gün özel ders ve MEB’in ek ders ücret farkı derinleşiyor öyle ki şuanda dahi 8-10 katı civarında seyrediyor.

Yeni Yılda Özel Ders Saatleri 750 TL’ye Dayanacak

Bir öğretmen, özel ders veren bir öğretmen ile arasında geçen diyaloğu şu sözlerle ifade etti;

“İşleriniz nasıl, geçinebiliyor musunuz?” dedim.

“İşlere yetişemiyorum. Saati 350-700 TL karşılığı gün boyunca 5-10 saat ders veriyorum. Çok memnunum vb.” dedi.

Özel derslerde en büyük ilgi matematik, Türkçe ve İngilizceye olduğu belirtiliyor. Taşralarda 300 TL bandında seyreden ücretler büyükşehirlerde 700 TL’ye kadar çıkabiliyor. Resim ve müzik derslerinde ise kişi sayısına göre benzer ya da daha yüksek fiyatlar ortaya çıkabiliyor.

Yeni yılda beklenti ise matematik gibi özel derslerin 550 - 750 TL’ye çıkması. Öğrenciler ise bu fiyatlar karşısında bire bir ders alamazken 3-4 kişilik gruplar halinde ders alıyor. 

Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin ek ders ücretleri şuanda 60.10 TL neredeyse bir döner ekmek alınamıyor. Sendikaların yüzde 100 zam talebi var ancak 2024 yılında 120 TL dahi olsa enflasyona göre yine çok düşük kalacak. Öğretmenlerin ek ders ücretlerinin bu şartlarda en az 200 TL olması gerekiyor.

Editör: Tugay AKSOY