Okullarda yaşanan kronik öksürük olarak adlandırılan grip hastalığı çok uzun sürüyor. Özellikle ders anlatan öğretmenler kronik öksürüğe yakalandığında ders anlatımları için zor anlar yaşanıyor.

Öksürük Neden Olur?

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde öksürük çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çocuklar yetişkinlerle kıyaslandığında çevredeki yabancı patojenlere karşı daha hassas olabilir. Bu durum özellikle okula giden çocuklarda ve öğretmenlerde daha sık bakteriyel ve/veya viral enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir. Bu nedenle çocuklarda ve öğretmenlerde öksürük nedenlerinin başında alerjik hastalıklardan sonra grip ve soğuk algınlığı gibi viral kaynaklı enfeksiyon hastalıkları gelir. Grip gibi bir solunum yolu hastalığına genellikle boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı/akıntısı, sonrasında ise şiddetli ve kuru öksürük eşlik edebilir. Normal şartlarda uygun ilaç tedavisiyle öksürüğün en fazla 2 hafta içinde iyileşmesi beklenir. Uzun süren ve şiddetlenen öksürük, özellikle çocuklarda bir göğüs enfeksiyonunun varlığının işareti olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir göğüs hastalıkları uzmanından yardım alınması önerilir.

Geçmeyen Öksürük

Öksürük, normal şartlarda vücudun yabancı patojenler karşısında kendisini savunmasının en önemli yollarından bir tanesidir. Akut öksürük ve kronik öksürük olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Yabancı patojene maruziyetin geçmesinden sonra öksürüğün de iyileşmesi beklenir. Ortalama 2 hafta ila 1 ay içinde iyileşen öksürük akut öksürük olarak ifade edilir. Bazı durumlarda solunum yolu enfeksiyonu gibi öksürüğe neden olan faktörler ortadan kalkmasına rağmen öksürük devam edebilir. Uzmanlara göre öksürüğün yetişkinlerde 8, çocuklarda ise 4 haftadan (1 ay) uzun olması kronik öksürük olarak tanımlanır.

Öksürük için Ne Yapılmalı ?

Öksürük hem yetişkinler için hem de çocuklar için rahatsız edici bir durumdur. Özellikle reflü gibi bir nedene bağlı olarak artan gece öksürük nöbetleri çocuğun gece uyumamasına ve huzursuz olmasına neden olabilir. Peki çocuklarda ve yetişkinlerde geçmeyen öksürük için ne yapılmalı? Çocuklarda ve yetişkinlerde 4 haftadan uzun süren ve geçmeyen öksürük için öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve alanında uzman bir doktordan yardım almak önemlidir. Bununla birlikte ev ortamında uygulanabilecek bazı yöntemler çocuktaki şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Öksürüğe burun tıkanıklığının eşlik ettiği durumlarda tuzlu su içeren solüsyonlarla çocuğun burnunu temizlemek, çocuğun rahat nefes almasına ve semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Çok sıcak veya çok soğuk hava öksürüğün şiddetlenmesine neden olabilir. Bu nedenle çocuğun bulunduğu ortamın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmadığından emin olunmalıdır.
  • Çocukta geçmeyen öksürüğün nedeni mide reflüsü olabilir. Bu durumda çocuğa geç saatlerde yemek yedirmemek ve yatarken başını yüksekte tutmak önerilir. Bu konuda piyasada bulunan reflü yastıklarını kullanmak yardımcı olabilir.
  • Öksürükle birlikte yüksek ateş, kusma, ishal gibi semptomlar görülmesi halinde çocuklarda sıvı kaybı yaşanabilir. Sıvı kaybını engellemek için bebekler sık aralıklarla emzirilmeli, çocuklara bol sıvı takviyesi verilmelidir.
  • Uyku saatinden önce çocuğa buhar banyosu yaptırmak veya ılık bir duş yapmasına destek olmak çocuğun solunum yollarının nemlenmesine ve öksürüğün hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Toz, polen, kokulu ürünler gibi çocukta alerjiyi tetikleyebilecek çevresel faktörleri ortamdan uzak tutmak önemlidir.
  • Çocukların bulunduğu ortamda sigara içmekten kaçınmak gerekir.
Editör: Birkan Erel