Bakan Yusuf Tekin, Esra Elönü'nün sunduğu Arafta Sorular programına konuk oldu ve okullarda cep telefonu yasağının iki temel nedenini açıkladı. İlk olarak pedagojik boyutta, dijital bağımlılık ve sosyal medya kullanımının artmasından duyulan rahatsızlık gündeme getirildi. İkinci olarak ise, cep telefonlarıyla çekilen ve izinsiz olarak sosyal medyada paylaşılan görüntülerle bireylerin mahremiyetinin ihlal edilmesi hukuki bir problem olarak belirtildi.

"Masum da olsa velilerimiz bu konular ile ilgili şikayette bulunuyor. Nihayetinde tuhaf, garip gördüğü bir şeyin sosyal medyada paylaşılması masum görülüyor. Ancak farklı birinin paylaşılması kişinin rızası olmaması sebebiyle hukuka aykırı."

Cep Telefonu Bağımlılığına Karşı Alınan Önlemler

Yusuf Tekin, okul müdürlüklerine verilen talimatla, okul bahçelerini daha cazip hale getirilmesi ve öğrencilerin okulda daha fazla vakit geçirmesi gerektiğini vurguladı. Bu çerçevede, Van’da uygulamaya başlanan geleneksel oyunlar, dijital bağımlılıkla mücadelenin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Bakan Tekin, fiziksel hareketsizliğin cep telefonlarıyla birlikte geldiğini belirtti ve tüm bu konuların birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı.

Akran Zorbalığına Karşı Yenilikler

Milli Eğitim Bakanı, akran zorbalığına karşı alınabilecek önlemlere dair de bilgiler verdi. Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan seçmeli ders çizelgesine dikkat çekerek, bu çerçevede öğrencilere birlikte olma duygusunu pekiştirecek derslerin eklenmesine vurgu yaptı. Aynı zamanda, öğrencilere insan olmanın ve bu ülkenin vatandaşı olmanın getirdiği kazanımları öğretme amacı da taşındığını ifade etti.

"Çocuğa matematik dersi veriyorsunuz. Seçmeli derslerde de matematik seçiyor. İnsan olmanın, bu ülkenin vatandaşı olmanın getirdiği kazanımları öğrencilerimize vermeyi istedik."

Kaynak: yusuf tekin