Öğretmenler yıllardır arttırılan iş yükünden zaman zaman şikayet ediyor. Planlama olmadan, öğretmenler ve öğrencilerin şartlarını düşünmeden istenilen projeler ve idarecilerin beklentileri öğretmenleri yoruyor. Bu sene ise proje çılgınlığı tavan yapmış durumda. Öğretmenlerin tamamı aynı dertten mustarip. Birçok sendika yöneticisi de konuyu gündeme getirerek öğretmenlere proje baskısı yapıldığını altını çizdi.

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay:

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm okullarda 20 Şubat’a kadar Teknofest  proje yarışı başlatmış.İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden bazıları  okul idarelerine, Teknofest’e proje hazırlamaları için baskı yapıyor, “boş pdf bile olsa giriş yapılsın, içerik önemli değil” şeklinde talimatlar yağdırılıyor. En çok benim ilim ya da ilçem giriş yaptı derdindeler. Liyakatsiz bir çok okul idarecileri de öğretmenlere ve öğrencilere baskı kurmaktadır.

Sadece istatistiki veri çabasından ibaret bu yaklaşım, öğretmenlerin ve öğrencilerin verimliliğini düşürmektedir. Bu tür çalışmalar gönüllülük esasına dayalıdır uygulaması da öyle olmalıdır. MEB, bitmeyen proje furyası ve dayatmalarla istatistiki veriler oluşturmayla uğraşmak yerine, okullarda çocuklarımızın açlığına ve susuzluğuna, okullar arasındaki derinleşen farklara, fiziki ve donanım yetersizliğine çare olmalıdır; öğretmenlere angarya görevleri dayatmak yerine öğretmenlerin mesleki itibarına sahip çıkmalıdır, yardımcı personelin yetersizliğine, olmayan görev tanımına, eğitim çalışanların haklı taleplerine çözüm üretmelidir.

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici:

NİCELİKTEN DAHA ÇOK NİTELİK ÖNEMLİDİR

MEB bir çok konuda olduğu gibi bu aralar proje sayılarında izahı ve imkanı mümkün olmayan işlere imza atmaktadır.

Geçmişte EBA Destek Odası sayısının artırılması için talimat verilmiş, iller-ilçeler memler bizim EBA Destek noktamız sistemde fazla görünsün diye kurumlara baskı yapmış, içeriği destek noktası ile alakası olmayan bir çok oda sistemde destek odası olarak gösterilmişti.

Yine geçmişte kütüphane ve kitap sayılarının artırılması talimatı verilmiş aynı şekilde il-ilçeler memler kurumlara baskı yaparak bu sayıların artırılmasını istemiş, boş odalar dahi kütüphane olarak sisteme işlenerek sanki binlerce kitap varmış gibi gösterilmişti.

Şimdi de TEKNOFEST için proje sayısı noktasında bir yarışa girişilmiş, yine izahı ve imkanı mümkün olmayacak sayılarda okullara proje paylaştırılmış ve bu sayılarda proje istenmektedir. İl-ilçe memler 'bu kadar projemiz var' desinler diye yapılmaya çalışılan uygulama kabul edilemez!

Bu ve benzeri bir çok durumun şahidi olan bir genel başkan olarak söylüyorum ki;

Yerelden gelen sayılar bakanlıkta toplanarak 'şu kadar proje yaptık, şu kadar kütüphane açtık, şu kadar EBA destek odası açtık vb... ' gibi söylemler ve talimatlar il-ilçe memleri gereksiz bir yarışa sürüklemekte, göstermelik olarak yapılan veya yapılmış olarak gösterilen durumlara yol açmaktadır.

Teknofest başta olmak üzere tüm proje ve uygulamalarda önemli olan nicelik değil niteliktir. Çocuklarımızın bu tür projelere katılmaları özendirilmeli, öğretmenlerimiz gönüllü olarak teşvik edilmeli ve en önemlisi kurumların proje başvuru sayısı üzerinden reklam yapmalarına fırsat verilmemelidir.

Eğitim Gücü-Sen Genel Başkanı Oğuz Özat:

Editör: Tugay AKSOY