7. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde kira yardımı masaya memur heyeti tarafından getirilmiş ancak toplu sözleşmede buna dair bir kazanım elde edilememişti. Memur-Sen, genç kamu çalışanları adına kira yardımı talebinde bulunmuş olmasına rağmen Kamu Hakem Heyeti’ne giden görüşmelerde bir sonuç çıkmamıştı. Konu gündeme tekrar bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geldi.

Memura 7 bin 500 TL kira yardımı

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, memurlara kira yardımı yapılmasıyla ilgili yasa tasarısını meclise sundu. Sunulan teklife göre birçok farklı memura 5 bin TL ile 7 bin 500 tl arasında kira yardımı ön görülüyor.

Sunulan kanun teklifinin gerekçesi olarak devlete hizmet veren kamu görevlilerinin büyükşehirlerde lojman imkânı bulamadığı ve yaşanan ekonomik krizle birlikte artan geçmiş sıkıntısına dikkat çekildi. Yaşam masraflarını karşılamanın neredeyse imkânsız olduğu belirtilirken, yapılan kamuoyu araştırmaları referans verildi. Yapılan araştırmalara göre 35 yaş üstü memurların %78,5’i, 35 yaş altı memurların ise %84’ü kira yardımına ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda kamu görevlilerin yaşam şartlarını bir nebze olsun iyileştirilmesi adına 5 bin TL ile 7 bin 500 TL arasında bir kira yardımı yapılması teklifi meclise sunulmuş oldu.

Süreyya Öneş Derici kimdir?

1972 yılında Ankara’da memur bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Süreyya Öneş Derici, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur.1995 yılında Başbakanlık’ta göreve başlayan Derici, uluslararası ilişkiler ve dış politika alanında uzmanlaşmıştır. 2023 genel seçimlerinde Muğla ilinden Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili seçilen Derici, TBMM'de Dışişleri, Güvenlik ve İstihbarat gibi önemli komisyonlarda görev almaktadır.

İngilizce, İtalyanca, Rusça, Bulgarca ve Almanca bilen Derici uluslararası ilişkiler konusunda oldukça yetkindir.

Editör: Deniz Beyatlı