Bankalar çalıştıkları özel ya da kamu kurum çalışanlarına belirli bir periyot için anlaşma karşılığı promosyon ödemesi yapıyor. Bu anlaşmalar bankalar ile ortalama 3 yıl üzerinden yapılıyor. Bankalar bu süreçte çalıştıkları kurum personelinin ödemesini kendi iç bünyesinde değerlendirerek kar elde ediyor. Özellikle enflasyonun baş gösterdiğini pandemi sonrası dönemde özel sektör promosyon ödemelerinde ciddi bir yükseliş gözlemlenmiş bankalar tekliflerini 45 bin TL’ye kadar yükseltmişlerdi. Ancak sıra Milli Eğitime gelince, bankalar çekimse kalarak birkaç ilçe dışında beklenen teklifler görülmemiş hatta komik sayılabilecek teklifler verilmişti. Bazı ilçelerde bankalar tayinleri bahane ederek 6-7 bin TL’ye düşen promosyon teklifleriyle herkesi hayretler içerisinde bırakmıştı.

105 BİN TL AŞAĞISINA TEKLİF VERMESİNLER!kilis-ogretmen-promosyon-teklifleri

Farklı kurumlarda yıllık 1 maaşa tekabül eden promosyon ödemeleri Milli Eğitim’e gelince verilmemişti. Bunun üzerine sendikalar promosyon anlaşmalarının tek bir merkezden yapılmasını talep etmişti.

TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte öğretmen maaşlarına yüzde 49,24 oranında zam yapıldı. Bankaların kasasına ödeme öncesi yüzde 49,24 oranında daha fazla tutar girecek haliyle karları da fazla olacak. Bunun üzerine eğitim camiasının sorduğu tek soru ‘Bankalar bu tutuma devam edecek mi?’ oldu.

Farklı kurumlara bakıldığında verilen her yıl için 1 maaş ödemesi karşılığı öğretmene teklif edilmesi gereken minimum tutar 105 bin TL’dir. Bu konu çözülene dek Öğretmen Haber olarak promosyon adaletsizliğini sık sık gündeme getireceğiz.

Editör: Tugay AKSOY