Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Hasan Öztürk’ün yaptığı basın açıklamasına yine Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ile BULKEP (Bursa Laik ve Kamusal Eğitim Platformu) üyeleri katıldı. Öztürk yaptığı açıklamada, projenin anayasanın birçok ilkesine aykırı olduğu ve derhal durdurulmasını istediklerini ifade etti.

Projenin durdurulması için önerge verildi

Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, yaptığı açıklamada okula yeni başlayan çocukların daha alfabeyi dahi öğrenmeden, ruhsal gelişimlerini tamamlamadan Diyanet görevlileri vaizler ve imamlar tarafından ne anlatılacağını sordu. Anayasa’ya aykırı projenin, uygulamalar yönünden geçmiş dönemde büyük mağduriyetler yaratan fetövari bir yapıya benzediğini vurgulayan Öztürk, bireysel olarak projenin durdurulması adına meclise araştırma önergesi verdiğini sözlerine ekledi.

Etki alanı çok geniş, tehlikeli ve sessiz sedasız uygulamaya sokulan projenin sözde amaçlarının zaten Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevleri arasında olduğunu söyleyen Öztürk; öğretmen okulda, imam camide görevini anayasal çerçevede yapmalıdır dedi. Projenin amacının Diyanet İşleri Başkanlığının, tarikat ve cemaatlerin Milli Eğitim aracılığıyla okullara girmesi olarak gördüklerini ifade etti.

Çedeş Projesi Nedir?

Çedes Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ortak şekilde hayata geçirdiği bir proje olup ÇEDES’in açılımı ‘’çevreme duyarlıyım, değerlerime sahip çıkıyorum’’ şeklindedir. Okullarda Diyanet görevlisi imam ve vaizlerin konferanslar vererek uygulatılan proje tartışmalara neden olmaktadır.

BULKEP nedir?

Bursa Laik ve Kamusal Eğitim Platformu olan BULKEP bir sivil toplum kuruluşudur. Bileşenleri arasında; Eğitim-iş, Bursa Barosu, Veli-der, Atatürkçü Düşünce Derneği, Birleşik Kamu-İş, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Övder ve 29 Ekim Kadınlar Derneği gibi bileşenler bulunmaktadır.

Hasan Öztürk kimdir?

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Hasan Öztürk, 1972 yılında Bulgaristan Kırcaali’de dünyaya gelmiştir. Dünyaya geldikten kısa bir süre sonra ailesiyle birlikte Bursa’ya göç eden Öztürk, Kayseri Fen Lisesi ve Bursa Erkek Lisesi’nde lise eğitimi görmüştür. Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde tamamlamıştır.

Balkan ve Rumeli derneklerinde aktif rol alan Öztürk, Mestanlı ve Yöresi Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı, Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (BGF) Yönetim Kurulu üyeliği ve  RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Üyeliği ve Dijital Dönüşüm Komisyon Başkanlığı (2022-2023) görevlerinde bulunmuştur.

2023 yılında yapılan 14 Mayıs Parlamento seçimleri ile Bursa Milletvekili olan Öztürk, 2 Haziran 2023’de yemin ederek göreve başlamıştır.

Editör: Deniz Beyatlı