Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 24 TV'deki programda Açık Liselerin örgün eğitimi tamamlayamamış ya da yaşça büyük bireyler için oluşturulmuş bir alternatif olduğunu vurguladı. Ancak bu sistem, bazı kişiler tarafından yanlış anlaşıldı ve farklı bir amaçla kullanılmaya başlandı.

"Bir şekilde örgün eğitimi tamamlayamamış kişilerin, yaşı ilerlemiş kişilerin devam etmesi gereken bir mekanizma. Ancak şimdilerde bir moda oldu."

Özel Öğretim Kurumları ve Kayıtsız Kurs Sorunu

Bakan Tekin, Açık Liselerin popülerliği ile birlikte bazı "merdiven altı" kursların öğrencilere yönlendirilmeye başlandığına dikkat çekti. Bununla birlikte, bu kursların büyük bir kısmının resmi olarak onaylanmadığını ve kayıtsız olduklarını belirtti. Buna ek olarak, vatandaşların bu durumdan haberdar olmadığını ve dolayısıyla çocuklarını bu kurslara kaydettiklerini ifade etti.

QR Kodlu Kimlik Taramasıyla Soruna Çözüm

Milli Eğitim Bakanlığı, bu sorunu çözmek için bir adım attı. Yusuf Tekin, vatandaşların bu kursların onaylı olup olmadığını kontrol edebilmesi için QR kodlu bir kimlik tarama sistemi oluşturduklarını açıkladı. Bu sayede vatandaşlar, ilgili kodu tarayarak kursun resmiyetini hızlıca öğrenebilecekler.

"Bunu tarayarak hemen öğrenebilecek."

Bakan Tekin, ''Açık Liseyle ilgili şöyle bir problemimiz var. Bizim 12 yıl zorunlu örgün eğitimimiz var. Açık liseler yaygın eğitim için var. Bir şekilde örgün eğitimi tamamlayamamış kişilerin, yaşı ilerlemiş kişilerin devam etmesi gereken bir mekanizma. Ancak şimdilerde bir moda oldu. Daha rahat sınıf geçiyorlar orada. Merdiven altı kurslara yönlendiriliyor. Özel öğretim kurumlarına öğrencilerimiz gidebilir çünkü onlar onaylı bir bakıyorsunuz ki onlarca kayıtsız kurs çıkıyor. Vatandaş da bunu bilmiyor çocuğunu kaydediyor. Peki, vatandaş nasıl haberdar olacak? Bizim bu kapsamda QR kodlu bir kimlik taraması oluşturduk. Bunu tarayarak hemen öğrenebilecek.'' dedi.

Editör: Tugay AKSOY