Aydın Işıklı ilçesinde yer alam KYK’ya bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda düşen asansörden dolayı Zeren Ertaş’ın ölümüyle kamuoyundaki tartışmalara neden oldu.

MEB İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Dairesi Başkanlığı’nca, eğitim alanlarındaki asansörlere yönelik hazırlanan raporlara göre asansörlerin %71’i yüksek veya hafif risk taşıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın raporuna göre, yük veya insan asansör sistemi olan eğitim kurumunun sayısı ,2023 senesinden itibaren 12 bin 43 olduğunu dile getirdi.

Eğitim alanlarında toplamda 12 bin 43 asansörden 3.354’inin çok tehlikeli olduğunu işaret ederek kırmızı etiket olduğunu söyledi. Ülke genelindeki eğitim kurumlarında toplam 5.223 asansöründe “Hafif riskli” olduğunu ve mavi etiketli olduğu söylendi.

Bu verilere göre eğitim kurumlarında yer alan asansörlerin %72’inin yüksek veya hafif risk taşıdığı öğrenildi. Kullanım bakımından herhangi bir risk içermeyen ve yeşil etiket yapıştırılan eğitim kurumu asansörlerinin sayısı raporlarda sadece 3.884 olduğu söylendi.

Söz konusu raporda eğitim ve okul kurumlarında yer alan kişi veya yük asansör sistemlerine yönelik 2020’den itibaren gerçekleştirilen periyodik bakımların verilerinde yayınlandı. Bu verilere göre 2.995 kırmızı etiketli asansör, 2021 ve 2022 yılında ise sırayla 3.122 ve 3.355’e çıktı.

Editör: Tugay AKSOY