Milli Eğitim Bakanlığı tüm öğrencileri doğrudan ilgilendiren bir karara imza attı. Geçtiğimiz hafta oryantasyonlu başlayan okullar 11 Eylül Pazartesi günü itibarıyla tamamen açıldı. Artık tatiller bitti ve okul heyecanı başladı. Öğrenciler ve veliler eksikliklerini tamamlamaya çalışırken MEB devrim niteliğinde bir karara imza attı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in de duyurduğu yönetmelik değişikliği ile artık okul öncesi, ilkokul 1 2 3 ve 4. sınıflarda test sınav yapılmayacak. Bazı yayın organlarında bu karar sınav yapılmayacak şeklinde yorumlansan da  durum böyle değil. Öğrenciler test sınavı olmayacak fakat yazılı sınav olacak. Peki, bu kararın altında yatan sebepler neler?

Milli Eğitim Bakanlığı Test Sınavlarını Kaldırdı

Milli Eğitim Bakanlığı çok önemli bir karara imza atarak ilgili sınıflarda test uygulamasının kaldırıldığı açıklandı. Kararın ardındaki gerekçe ise Bakan Yusuf Tekin’den geldi. Bakan, lisans mezunu kişilerin dilekçe bile yazamadığının anadil konusunda çok kötü olduğumuzu belirtti. Anadil öğrenme, kendini ifade etme konusunda önemli adımlar atacaklarını ifade eden Bakan Tekin, yabancı dil öğrenememizin sebebini de anadili doğru ve yeterli anlamamak olduğunu açıkladı.

Dünya ülkelerine oranla iki kat daha fazla yabancı dil dersinin olduğunu belirten Bakan Tekin, anadilde yetkinliğe dikkat çekti.

Uzmanlar İlkokulda Sınav Yorumları

Uzmanlar da konuyu değerlendirirken alınan kararın pedagojik boyutuna dikkat çektiler. Ankara Üniversitesi’nden Profesör Doktor Ertan Gökçe yapmış olduğu açıklamada ilkokul 1 ve 2. sınıflar için sınav uygulamasının kaldırılmasının doğru olduğunu belirterek. 2 ve 3. sınıflarda yapılması gerektiğini açıkladı.

Ancak Bakan Tekin’in son açıklamalarında sınavın değil test sınavlarının kaldırıldığını netleşmiş oldu.

Editör: Tugay AKSOY